Groene specht

Kenmerken

De Groene Specht is groen op de rug en licht grijsgroen op de buikzijde. Hij is zwart in zijn gezicht en het mannetje heeft een rode wangvlek, is rood boven op de kop en in de nek, geel op de borst, in de oorstreek, de kin en de keel witachtig. De vleugelveren zijn bruinzwart, gelig of bruinwit gevlekt, de stuurveren zijn groengrijs en zwart gestreept. De ogen zijn blauwwit en de poten en snavel zijn grijs. Hij beweegt zich gemakkelijker op de grond voort dan de meeste spechten en timmert minder op bomen. Deze specht roffelt maar weinig, maar heeft een luide lach. De vogel is 31 cm groot.

Biotoop

De Groene Specht leeft vooral in gebieden met loofbomen afgewisseld met open stukken. 's Winters dwaalt hij veel rond en is dan ook in tuinen waar te nemen. De Groene Specht is veel op de grond te vinden opzoek naar mieren welke hij met zijn lange tong uit de nesten haalt.

Voorkomen

Standvogel en broedvogel in Nederland en België. Wijdverspreid van Europa tot zuidwestelijk Turmenistan en Zuidwestelijk Iran.

Voedsel

Insecten, wormen, bessen en mieren.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Piciformes (Spechtvogels)
Familie: Picidae (Spechten)
Geslacht: Picus
Soort: Picus viridis

Ondersoorten

P.v. viridis: Noord- en Centraal-Europa. De zuidelijke grens van zijn leefgebied wordt gevormd door de Pyreneeën, de Alpen, noordelijk Joegoslavië en Roemenië.
P.v. karelini: van zuidoostelijk Europa tot zuidwestelijk Turkmenistan. Deze ondersoort heeft een doffer verenkleed.
P.v. innominatus: Zuidwestelijk Iran. Lijkt op P. v. karelini, maar heeft lichte wangvlekken, keel en borst.

Onderwerpen #Dzięcioł zielony #Eurasian Green Woodpecker #European Green Woodpecker #Ghionoaie verde #Griene Spjocht #Groene Specht #Gröngöling #Grünspecht #Grænspæta #Grønnspett #Grønspætte #Maashorst #Nederland #Peto verde #Pic vert #Pica-pau-verde #Picchio verde #picidae #Piciformes #Picot verd #Picus #Pito Real #Qukapiku i gjelbër #Roherähn e. meltsas #Sint Oedenrode #spechten #spechtvogels #vihertikka #Yeşil ağaçkakan #Zaļā dzilna #Žalioji meleta #Zelena žolna #zelena žuna #zluna zelená #Zöld küllő #Πράσινος Δρυοκολάπτης #Зелен клукајдрвец #Зелен кълвач #Зелёный дятел #Зялёная жаўна #Կանաչ փայտփոր #ب سبز #دارکو #نقار الخشب أخضر #მწვანე კოდალა #ヨーロッパアオゲラ #绿啄木鸟