Frater

Kenmerken

De Frater is een onopvallende vogelsoort welke vaak in de winter in Nederland nabij de kust te vinden is. Ze foerageren meestal in groepen samen met strandleeuweriken en/of sneeuwgorzen. De vogel op zich is niet opvallend echter wanneer men het verenpakket bekijkt is deze toch voorzien van fraaie kleuren. De kop, rug en vleugels zijn bruin met donkere strepen. De borst is gelig naar wit. De keel heeft een wat oranje roze kleur, bij de mannetjes is de stuit roze. Het snaveltje is in de winter geel maar wordt in het broedseizoen donkergrijs.

Biotoop

De Frater leeft in het broedseizoen op boomloze hoogvenen en kale heidevelden aan de kust. Hij komt ook voor op bouwland. Hij broedt in struiken laag boven de grond maar kan ook broeden in een ondiep hol.

Voorkomen

De Frater broedt in het noordelijk deel van Europa, met name de kustgebieden van Noorwegen. Ook zijn er broedparen op de Britse eilanden. Ze overwinteren zuidelijker en kunnen ook in Nederland gezien worden, vaak op schorren en braakliggend terrein nabij de kust. Ze zijn verder wijdverspreid van Scandinavië tot in Kazachstan en noordwestelijk China.

Voedsel

De Frater leeft op zaden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Fringillidae (Vinkachtigen)
Geslacht: Carduelis
Soort: Carduelis flavirostris

Ondersoorten

L. f. bensonorum: de buitenste Hebriden (westelijk Schotland).
L. f. pipilans: noordelijk Ierland en noordelijk Brittannië.
L. f. flavirostris: noordelijk Scandinavië en noordwestelijk Rusland.
L. f. brevirostris: Turkije, de Kaukasus en noordelijk Iran.
L. f. kirghizorum: noordelijk en centraal Kazachstan.
L. f. korejevi: van noordoostelijk Kazachstan tot noordwestelijk China.
L. f. altaica: zuidwestelijk Siberië, noordelijk en westelijk Mongolië.
L. f. montanella: van Kirgizië tot westelijk China.
L. f. pamirensis: Tadzjikistan, noordelijk Afghanistan en noordwestelijk Pakistan.
L. f. miniakensis: oostelijk Tibet en westelijk China.
L. f. rufostrigata: westelijk en zuidelijk Tibet, noordelijk India en noordelijk Nepal.

Onderwerpen #Berghänfling #Bergirisk #Bjergirisk #Carduelis #Fanello nordico #Frater #Fringillidae #Geltonsnapis čivylis #Inăriță cu cioc galben #Kalnu ķeģis #Konopka zlutozobá #Kwelderbarmke #Liñaceiro de bico amarelo #Linotte à bec jaune #Mägi-kanepilind #Nederland #Oesterdam #Pardillo Piquigualdo #Passerell becgroc #Passeriformes #Pintarrôxo-de-bico-amarelo #planinska juricica #Rzepołuch #Sárgacsőrű kenderike #Severni repnik #Twite #vinkachtige #vinkachtigen #Vinterhämpling #Vuorihemppo #zangvogel #Zangvogels #Zeeland #Горная чачотка #Горная чечетка #Լեռնային վշասարեկ #سهره کوهی #キバシヒワ