Kleine zwaan

Kenmerken

De Kleine zwaan lijkt erg veel op de Wilde zwaan maar is beduidend kleiner en heeft alleen bij de snavelbasis gele vlekken. Het verenpakket is wit, de poten zijn zwart, en de snavel behoudens de basis is zwart.

Biotoop

Deze vogel leeft in de zomer op de noordelijke toendra's.

Voorkomen

De Kleine zwaan broedt alleen in het uiterste noorden van Europa en Azië. In de winter trekken deze vogels naar het zuiden waar ze overwinteren in Nederland, Frankrijk en Engeland. De vogels in Nederland zijn te zien vanaf oktober daar de winter in september op de toendra's invalt.

Voedsel

Plantaardig materiaal zoals wortels, bladeren en knollen. In de winter zie je deze vogels vaak in grote groepen op de maisakkers foerageren.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Anseriformes
Familie: Anatidae (Zwanen, ganzen en eenden)
Geslacht: Cygnus
Soort: Cygnus bewickii

Onderwerpen #Anatidae #Anseriformes #Bewick's Swan #Cigno minore #Cisne Chico sp bewickii #Cygne de Bewick #Cygnus #Eendachtige #eendachtigen #eenden #eendvogels #ganzen #Harilik väikeluik #Kiçik qu quşu #Kleine Zwaan #Lytse Swan #Mali labod #Mažoji gulbė #Mindre sångsvan #Nederland #Pibesvane #Polder Rosmalen #Sint Oedenrode #Tundrasvan #Zwanen #Zwergschwan #Łabędź mały