Houtsnip

Kenmerken

De Houtsnip is één van de weinige waadvogels die in het bos leeft. Hij wordt circa 35 cm groot, heeft een roestbruine kleur met donkere en lichte vlekken, strepen en golfjes. Het is een plompe vogel met korte pootjes. De Houtsnip is een vrij schuwe vogel, en is moeilijk te vinden met zijn camouflage kleuren. Hij leeft in vochtige gebieden en zoekt vooral 's nachts naar voedsel. Echter zijn ze in de winterperiode met langere tijd vorst meer buiten de bossen te vinden zijn door de bevroren grond in de bossen. Op sneeuwvrije plaatsen en langs slootkanten aan de zonkant zijn de plekken om te zoeken, als je geluk hebt...!

Biotoop

Deze steltloper is te vinden in natte bossen met ondergroei.  Hij leeft de meeste tijd van het jaar solitair en is nergens talrijk. In het broedseizoen vliegen zij in de schemering baltsend boven de boomtoppen en maken een apart geluid. Hun vlucht is dan te vergelijken met die van een uil.

Voorkomen

De Houtsnip leeft in Europa en Azië, tijdens zware winters trekken de vogels uit het Noorden richting het Zuiden.

Voedsel

Regenwormen en larve van insecten, maar kan ook plantaardig materiaal eten. Zijn snavel heeft een flexibele en gevoelige punt, waarmee hij zijn prooi kan opsporen. Door een speciaal spiermechanisme kan hij onder de grond de punt van de snavel openen en zo de prooi vangen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Scolopacidae (Strandlopers en snippen)
Geslacht: Scolopax
Soort: Scolopax rusticola

Onderwerpen #Arcea #Becada #Bécasse des bois #Beccaccia #Charadriiformes #Chocha Perdiz #Çulluk #Erdei szalonka #Eurasian Woodcock #Galinhola #Houtsnip #lehtokurppa #Maashorst #Metskurvits #Morkulla #Nederland #Noord Holland #Rugde #Scolopacidae #Scolopax #Shapka #Sitar de pădure #Skógarsnípa #Skovsneppe #Slanka #Sloka #Sluka lesni #snippen #steltloper #Steltloperachtigen #Strandloper #strandlopers #šumska šljuka #Słonka #Tilburg #Waldschnepfe #Μπεκάτσα #Вальдшнеп #валюшень #Горски бекас #Слонка #Шумска шлука #Անտառակտցար #חרטומן יערות #ابیا #ديك الغاب #นกปากซ่อมดง #ტყის ქათამი #ヤマシギ #丘鹬