Blauwe reiger

Kenmerken

Een grote vogel van ca. 90 cm. De bovenzijde, vleugels en staart zijn grijs, waarbij de vleugeleinden zwart zijn. De kop is wit met een zwarte band door het oog, die doorloopt in een kuif. De buikzijde is lichtgrijs tot wit. Opvallend is de zwarte streep die van het oog naar de afhangende kuif loopt.

Biotoop

Vochtige weilanden, sloten, plassen en meren. Broed in kolonies in bomen.

Voorkomen

In Nederland is de Blauwe Reiger zowel een standvogel, broedvogel en wordt in de migratie periode ook veel op trek gezien. De Blauwe Reiger bestrijkt een groot leefgebied waarvan het grootste gedeelte in het Palearctisch gebied. Van noord Noorwegen en Zweden tot in Azië naar oostelijk tot in de Oeral, en van zuidelijk Spanje, Frankrijk, centraal Italië, de Balkan, Caucases, Irak, Iran, India en Myanmar. Hij komt ook voor in Afrika ten zuiden van de Sahara, Canarische Eilanden, Marokko, Algerije, Tunesië en veel van de Middelandse Eilanden.

Voedsel

Vis, amfibieën en insecten, maar ook kleine zoogdieren.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Pelecaniformes (Roeipotigen)
Familie: Ardeidae (Reigers)
Geslacht: Ardea
Soort: Ardea cinerea

Ondersoorten

A.c. cinerea: van westelijk Europa tot oostelijk Azië tot India en Afrika.
A.c. jouyi: van noordelijk China, Korea en Japan tot Sumatra en Java.
A.c. monicae: Banc d'Arguin (Mauritanië).
A.c. firasa: Madagaskar, de Comoren en Aldabra.

Onderwerpen #Airone cenerino #Ardea #Ardeidae #Bernat pescaire #Blauwe Reiger #Bloureier #Boz vağ #Çapka e përhimë #Czapla siwa #Fiskehejre #Garça-real #Garza Real #Gråhäger #Gråhegre #Gráhegri #Graureiher #Grey Heron #Gri balıkçıl #Hallhaigur #harmaahaikara #Héron cendré #Ielreager #Kraaijenbergse plassen #Nederland #Pelecaniformes #Pilkasis garnys #Polder Rosmalen #Reiger #Reigers #Roeipotigen #sira čaplja #Siva čaplja #Stîrc cenuşiu #Szürke gém #Volavka popelavá #Σταχτοτσικνιάς #Пепелава (Сива) чапја #сiра чапля #Серая цапля #Сива чапла #Чапля сіра #Шэрая чапля #Մոխրագույն տառեղ #אנפה אפורה #بلشون رمادي #რუხი ყანჩა #ግራጫ ሸመላ #アオサギ #苍鹭