Roodborst

Kenmerken

De Roodborst is een algemeen bekend vogeltje. Hij is op de bovenzijde bruin, zijn gezicht en keel met een deel van de borst zijn oranje. Langs het oranje deel loopt een grijze band, naast de vleugels. De buikzijde is licht gekleurd.

Biotoop

Vochtige loofbossen met onder vegetatie. Komt niet voor in naaldbossen of hele dichte bossen, en ook niet op akkers en heidevelden.

Voorkomen

Algemene standvogel en broedvogel in Nederland en België. Hij is verder wijdverspreid over in Eurazië in het oosten van West-Siberië, in het zuiden van Algerije en op de Atlantische eilanden in het uiterste westen van de Azoren en Madeira.

Voedsel

Ongewervelde, zaden en vruchten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Muscicapidae (Vliegenvangers, vroeger: lijsters)
Onderfamilie: Saxicolinae
Geslacht: Erithacus (Roodborsten)
Soort: Erithacus rubecula

Ondersoorten

E.r. melophilus: de Britse Eilanden.
E.r. rubecula: van continentaal Europa tot het Oeralgebergte, westelijk Turkije, de oost-Atlantische eilanden en noordwestelijk Marokko.
E.r. superbus: de centrale Canarische Eilanden.
E.r. witherbyi: noordelijk Algerije en noordelijk Tunesië.
E.r. valens: het zuidelijke Krimschiereiland.
E.r. caucasicus: oostelijk Turkije en de Kaukasus.
E.r. hyrcanus: zuidoostelijk Azerbeidzjan en noordelijk Iran.
E.r. tataricus: het Oeralgebergte en zuidwestelijk Siberië.

Onderwerpen #cervenka obecná #Crvendać #Erithacus #European Robin #Glóbrystingur #Guşă-roşie #gushëkuqi #Kızılgerdan #Liepsnelė #Maashorst #Muscicapidae #Nederland #Paporrubio #Passeriformes #Petirrojo Europeo #Pettirosso #Pisco-de-peito-ruivo #Pit-roig #Punarind #punarinta #Readboarstke #Rödhake #Roodborst #Roodborsten #Rotkehlchen #Rougegorge familier #Rudzik zwyczajny #Rødhals #Rødstrupe #Sarkanrīklīte #saxicolinae #Sint Oedenrode #Taščica #Vliegenvanger #Vliegenvangers #Vörösbegy #zangvogel #Zangvogels #Κοκκινολαίμης #Вільшанка #Зарянка #Малінаўка #Црвеногушка #Червеногръдка #Արշալուսիկ #אדום-חזה #أبو الحناء #سینه‌سرخ #ბულწითელა #ヨーロッパコマドリ #欧亚鸲