Tapuit

Kenmerken

De tapuit is een zangvogel uit de familie Lijsters (Turdidae). Het is een erg opgewonden vogel, hij maakt buiginkjes waarbij hij zijn staart snel beweegt. In Nederland is de tapuit een zeldzame broedvogel in de duinen. Hij wordt ca. 15 cm groot. Het mannetje heeft een grijze kruin, een zwarte oogband en een gele baard. De rug is grijs overlopend naar de vleugels in bruinzwart. De buikzijde is licht van kleur. Het vrouwtje is lichter van kleur en heeft een veel kleinere oogstreep.

Biotoop

Diverse open gebieden, met verspreide bosjes zoals duinen en zandgebieden. Neemt de laatste jaren in aantallen af.

Voorkomen

Algemeen zomergast in Nederland

Voedsel

Insecten en andere ongewervelde, en bessen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Muscicapidae
Onderfamilie: Saxicolinae (voorheen: kleine lijsterachtigen)
Geslacht: Oenanthe
Soort: Oenanthe oenanthe

Ondersoorten

O.o. leucorhoa: noordoostelijk Canada, Groenland en IJsland.
O.o. oenanthe: van noordelijk en centraal Europa via noordelijk Azië tot oostelijk Siberië en noordwestelijk Noord-Amerika.
O.o. libanotica: van zuidelijk Europa via het Midden-Oosten en zuidwestelijk Azië tot Mongolië en noordwestelijk China.
O.o. seebohmi: noordwestelijk Afrika.

Onderwerpen #Belorit sedy #Białorzytka zwyczajna #Bishtbardha e gurit #Chasco-cinzento #Còlit gris #Collalba Gris #Culbianco #Europese skaapwagter #Fuerteventura #Hantmadár #Heidehipper #Kivitäks #kivitasku #Kupčar #Kuyrukkakan #lijsterachtige #lijsterachtigen #Maashorst #Muscicapidae #Nederland #Northern Wheatear #oenanthe #Paprastasis kūltupys #saxicolinae #Steindepill #Steinschmätzer #Steinskvett #Stenpikker #Stenskvätta #tapuit #Traquet motteux #Σταχτοπετρόκλης #Кам янка звичайна #Обыкновенная каменка #Палявая падкаменка #Сиво каменарче #Սովորական քարաթռչնակ #סלעית אירופאית #أبلق أوروبي #ハシグロヒタキ #穗即鸟