klik op de foto voor de originele weergave

Het Edelhert is fraai herten soort welke opvalt door zijn machtig gewei bij de mannetjes. Dit gewei kan uitgroeien tot een grootte van ca. 90cm. De vacht kent twee stadia’s, het zomer en wintervacht. Deze is egaal lichtbruin en heeft geen kenmerkende patronen.  Een Edelhert is een herbivoor leeft dus van plantaardig materiaal. Hij is overdag actief en graast op graslanden naar grassen en kruiden.

 

De periode tussen september en begin oktober is de bronstperiode. De mannetjes zullen luid burrelend hun stem laten gelden om de hindes aan te geven dat zij er klaar voor zijn. De gezondheid en sterkte van het mannetje bepaald de grootte van zijn roedel hindes. Elke hinde kan één kalf krijgen na een draagtijd van 225-245 dagen. Mannetjes zijn na 1-3 jaar geslachtsrijp, de hindes na 2 jaar.

 

In Nederland is de bekendste plaats om Edelherten te zien de Oostvaardersplassen. Ook de Veluwe is een goede plek om ze te zien. De beste en interessantste periode om ze te zien en vooral te horen is in september.

Wetenschappelijk

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Artiodactyla (Evenhoevigen)
Familie: Cervidae (Herten)
Geslacht: Cervus
Soort: Cervus elaphus

Onderwerpen #Artiodactyla #cervidae #cervus #Evenhoevigen #hert #herten #Oostvaardersplassen