Baardman

Kenmerken

Bolle mees-achtige vogel met lange staart. De bovenzijde is roodbruin, de buikzijde is licht van kleur. Zwart en witte lijnen op de vleugelpennen. Het mannetje heeft een grijze kop aan de achterzijde en langszijde en zwarte baardstrepen onder de ogen. Bij het vrouwtje is dit bruin en heeft geen baardstrepen. Bij de jongen is aan de snavel te of het een mannetje of vrouwtje is, bij de man is deze geel en bij de vrouw grijs tot zwart.

Biotoop

Grote riet gebieden, waarbij overjarig riet gemengd is met éénjarig riet. De rietgebieden in de Oostvaardersplassen zijn één van de belangrijkste gebieden voor deze soort.

Voorkomen

Deze soort komt voor in Europa en Azië, van Mandsjoerije via Centraal-Azië tot aan Rusland en Zuid-Europa. In Nederland is de Baardman een broedvogel.

Voedsel

Larven, spinnen en overige ongewervelde in de zomer, in de winter zaden van het riet.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Panuridae
Geslacht: Panurus
Soort: Panurus biarmicus

Ondersoorten

P.b. biarmicus: Van westelijk, centraal en zuidelijk Europa tot zuidwestelijk Rusland, de Balkan en westelijk Turkije.
P.b. kosswigi: Het zuidelijke deel van Centraal-Turkije.
P.b. russicus: Van het oostelijke deel van Centraal-en oostelijk Europa via zuidelijk Rusland tot noordoostelijk China, [Mongolië]], Kazachstan en centraal Turkije.

Onderwerpen #Baardman #Baardmannetje #Barkóscinege #Bartmeise #Basettino #Bearded Parrotbill #Bearded Reedling #Bigotudo #Bıyıklı baştankara #Brkata sinica #Brkata Sjenica #Burdmantsje #Chapim-de-bigode #Kampameisa #Mallerenga de bigotis #Nederland #Oostvaardersplassen #Panure à moustaches #Panuridae #Panurus #Passeriformes #Pițigoi de stuf #Roohabekas e. roovilbas #Skäggmes #Skjeggmeis #Skægmejse #Sykorice vousatá #Trishtili me mustaqe #Ūsuotoji zylė #viiksitimali #Wąsatka #zangvogel #Zangvogels #Μουστακαλής #Вусатая сініца #Мустакато тръстикарче #Мустаклеста сипка #Синиця вусата #Усатая синица #Բեղավոր երաշտահավ #שפמתן #رميز ملتحي #ულვაშა წივწივა #ヒゲガラ #文须雀