Aalscholver

Kenmerken

Vrijwel geheel zwarte vogel met fraaie olieachtige glans, met een opvallende witte kin en wangen met gele washuid aan de snavelbasis. Grootte tussen de 80 en 100 cm, met een spanwijdte van ca. 120 tot 150cm. Hij heeft een grote zwarte snavel met gebogen punt. Zijn poten zijn voorzien van zwemvliezen om te kunnen zwemmen tijdens de duik naar prooi.   In het broedseizoen is er een witte dijvlek te zien. Vaak is hij te zien met gespreide vleugels welke hij na het duiken droogt.

Biotoop

Water gebieden zowel zout als zoet water. De Aalscholver duikt vanaf het wateroppervlak naar beneden en neemt zijn prooi mee naar boven om het daar op te eten. In tegenstelling tot andere watervogels is het een relatief zware vogel doordat zijn botten massiever zijn. Ook zijn opbouw van de veren hebben een meer open structuur waardoor lucht makkelijk uit het verenpakket geperst kan worden. Dit alles om de duik en de jacht onder water te bevorderen.

Voorkomen

De Aalscholver komt wereldwijd voor, er zijn ongeveer 30 soorten. In Nederland en België is het een zomergast en broedt hier in kolonies nabij de zoetwatermeren.

Voedsel

De Aalscholver eet uitsluitend vis, welke voornamelijk bestaat uit Voorn, Snoek, Baars, Paling en Brasem. Hij eet ongeveer een halve kilo vis per dag.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Suliformes
Familie: Phalacrocoracidae (Aalscholvers)
Geslacht: Phalacrocorax
Soort: Phalacrocorax carbo

Ondersoorten

P.c. carbo: van de noordoostelijke Verenigde Staten en oostelijk Canada tot westelijk Europa.
P.c. hanedae: Japan.
P.c. novaehollandiae: Australië en Nieuw-Zeeland.
P.c. sinensis: van Centraal-Europa tot India en China.

Onderwerpen #(Ευρωπαϊκός) Κορμοράνος #Aalscholver #Aalscholvers #Corb marí gros #Cormorán Grande #Cormorano #Corvo-marinho-de-faces-brancas #Didysis kormoranas #Dílaskarfur #Grand Cormoran #Great Cormorant #Ielgoes #Karabatak #Karabullaku i detit #Kárókatona #Kormoran #Kormoran czarny #Kormoran e. karbas #Kormorán velky #merimetso #Nederland #Oostvaardersplassen #Phalacrocoracidae #Phalcrocorax #Skarv #Storskarv #Suliformes #Veliki Vranac #Witborsduiker #Баклан великий #Большой баклан #Вялікі баклан #Голем корморан #Голям корморан #Մեծ ձկնկուլ #غراب البحر #დიდი ჩვამა #カワウ #普通鸬鹚