Boerenzwaluw

Kenmerken

Lengte ca 19 cm, staart meegerekend. Lange diep gevorkte staart met zeer lange buitenste staartpennen. Donker metaalblauw glanzende bovendelen. Voorhoofd en keel zijn roodbruin. Verder crèmekleurig witte onderdelen, een blauwzwarte kropband en een zwarte snavel. De staartpennen van het vrouwtje zijn doorgaans iets korter dan die van het mannetje.

Biotoop

De Boerenzwaluw bevindt zich in de buurt van boerderijen, agrarische gebieden en steden.

Voorkomen

Zomergast en broedvogel in Nederland en België. Zijn verspreidingsgebied is wereldbreed, zie ondersoorten.

Voedsel

Muggen, motten, vliegen en ongewervelde.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Hirundinidae (Zwaluwen)
Geslacht: Hirundo
Soort: Hirundo rustica

Ondersoorten

H.r. rustica: Nominaat - Europa en Azië en loopt vanaf de Noordpoolcirkel naar het zuiden tot het Midden-Oosten, Sikkim en de bovenste rand van Afrika
H.r. erythrogaster: Amerika
H.r. transitiva: Midden-Oosten, van Zuid-Turkije tot Israël
H.r. savignii: Egypte
H.r. gutturalis: Zuidoost-Azië
H.r. tytleri: Zuid- en Midden-Siberië en Mongolië
H.r. saturata: Oost-Siberië en overwintert tot in Zuidoost-Azië

Onderwerpen #Andoriña #Andorinha-das-chaminés #Barn Swallow #Biesbosch #Boerenzwaluw #Boereswel #Dallëndyshe bishtgërshërë #Europese swael #Füsti fecske #Golondrina Común #haarapääsky #Hirondelle rustique #Hirundinidae #Hirundo #Jaskółka dymówka #Kır kırlangıcı #Kmečka lastovka #Ladusvala #Landsvala #Landsvale #Lastavica #Låvesvale #Maashorst #Nederland #Oreneta vulgar #Passeriformes #Rândunică #Rauchschwalbe #Rondine #Šelmeninė kregždė #seoska lasta #Suitsupääsuke #Vlastovka obecná #zangvogel #Zangvogels #Zwaluwen #Σταυλοχελίδονο #Вясковая ластаўка #Деревенская ласточка #Ластівка сільська #Селска ластовица #Селска лястовица #Գյուղական ծիծեռնակ #סנונית רפתות #سنونو المخازن سنونو #پرستوی معمولی #นกนางแอ่นบ้าน #የአውሮፓ ወንጭፊት #ツバメ #家燕