Zwarte ooievaar

Kenmerken

De Zwarte ooievaar is een grote vogel (95 tot 100 cm) met rode poten en snavel. Bij de juveniel zoals op bovenstaande foto is de rode kleur nog niet aanwezig. Hij verschilt van de gewone Ooievaar doordat hij een geheel zwarte kop en vrijwel geheel donkere vleugels heeft. De borstzijde is wel wit.

Biotoop

Moeras gebieden, en gebieden van oude loofbossen nabij meren en rivieren. Ze broeden in bomen en op rotsrichels of nabij grotten.

Voorkomen

Zeldzame zomergast in Nederland, wordt elk jaar meer waargenomen. Het broedgebied strekt zich uit van Denemarken dwars door Europa en Midden-Azië tot aan de Grote Oceaan tussen de breedtegraad van 60° en het steppegebied. De vogel is in deze zone echter een schaarse voorkomende broedvogel. Daarnaast zijn er geïsoleerd voorkomende populaties in Turkije, de Kaukasus, Afghanistan en Korea en verder in zuidelijk Afrika.

Voedsel

Voornamelijk vis, maar ook reptielen en amfibieën.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Ciconiiformes (Ooievaarachtigen)
Familie: Ciconiidae (Ooievaars)
Geslacht: Ciconia
Soort: Ciconia nigra

Onderwerpen #Barză neagră #Black Stork #Bocian czarny #cáp cerny #Cegoña negra #Cegonha-preta #Cicogna nera #ciconia #Ciconiidae #Ciconiiformes #Cigogne noire #Cigonya negra #Cigüeña Negra #Crna Roda #Črna štorklja #Fekete gólya #goris #Grootswartooievaar #Juodasis gandras #Kara leylek #Kolstorkur #Lejleku i zi #Lesbos 2009 #Melnais stārķis #Must-toonekurg #Ooievaarachtige #Ooievaarachtigen #Ooievaars #Qara leylək #Schwarzstorch #Sort Stork #Svart stork #Svartstork #Swarte Earrebarre #Zwarte Ooievaar #Μαύρος Πελαργός #Лелека чорний #Црн штрк #Черен щъркел #Черный аист #Чорны бусел #Սև արագիլ #חסידה שחורה #لقلق أسود #لک‌لک سیاه #นกกระสาดำ #ყარყატი #ጥቁር ራዛ #ナベコウ #黑鹳