Zwarte Ibis

Kenmerken

De Zwarte ibis wordt circa 55 tot 80 cm groot. Deze vogel is voorzien van een zwart verenpakket, echter wanneer de zon er op staat kleuren de veren groenpaars op, net zoals bij de spreeuw. Zijn buik en kop zijn bruiner van kleur. Hij heeft een lange snavel welke te vergelijken is met die van een wulp. Een mooie soort waarbij zijn Engelse naam beter tot zijn recht komt. De Zwarte ibis is redelijk schuw, echter goed te fotograferen vanuit een vaste schuilhut.

Biotoop

De Zwarte ibis leeft vooral in moerasgebieden met rietkragen, lagunes, overstromingsvlaktes, delta’s, riviermondingen en geïrrigeerd landbouwgebied. Ze leven in kolonies, en broeden in rietkragen en bomen. Een waterrijk gebied is dus een pre voor de zwarte ibis.

Voorkomen

De Zwarte ibis heeft een groot verspreidingsgebied. Ze leven voornamelijk aan de kust op het Iberisch Schiereiland. Ze worden gevonden in bepaalde delen van Afrika, Azië en tot in de Caribiën. Ook in bepaalde delen van Amerika worden ze waargenomen. Cota de Donaña is in Europa een goed gebied om ze te spotten en te fotograferen.

Voedsel

Voornamelijk insecten welke in, op of rond het water leven. Ook garnalen en schelpdieren worden gegeten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Pelecaniformes (Roeipotigen)
Familie: Threskiornithidae (Ibissen en Lepelaars)
Geslacht: Plegadis
Soort: Plegadis falcinellus

Onderwerpen #Batla #Blistavi Ibis #Bognefur #Bronseibis #Bronsibis #Capó reial #Çeltikçi #Glansibis #Glossy Ibis #Griekenland 2015 #Ibis falcinelle #Ibis hnedy #Ibis kasztanowaty #Íbis-preta #Ibissen #Kojliku i zi #lepelaars #Lesbos 2009 #Mignattaio #Morito Común #Pelecaniformes #plegadis #Plevica #pronssi-iibis #Qaranaz #Roeipotigen #Rudasis ibisas #Sichler #Sort Ibis #Spanje 2008 #Threskiornithidae #Țigănuş #Tõmmuiibis e. läikiibis #Wylpreager #Zwarte Ibis #Χαλκόκοτα #Блестящ ибис #Каравайка #Коровайка #Црн (Блескав) ибис #Քաջահավ #מגלן חום #أبو منجل أسود أبو منجل اللامع #ივეოსი #ወይና ጋጋኖ #ブロンズトキ #彩鹮