Rotsklever

Kenmerken

De Rotsklever wordt ongeveer 14 cm groot. Hij lijkt erg veel op de Boomklever, het grootste verschil is zijn biotoop en de blekere kleur van zijn verenkleed.  De bovendelen zij grijsblauw, hij heeft een zwarte streep vanaf snavel door tot door zijn oog lopen. De keel en borst zij wit. De buik en onderstaart zijn meer geliger van kleur. Hij heeft een lange snavel voor het foerageren tussen stenen en rotsen.

Biotoop

De Rotsklever leeft op rotsachtige gebieden, kliffen en ravijnen. Dit is tevens zijn broedgebied. Hij maakt een nest in kloven tussen rotsen welke hij afpleistert met modder.

Voorkomen

De Rotsklever is een algemene vogelsoort in de rotsachtige gebieden van Turkije en de Balkan landen, maar ook op de Griekse eilanden en de Turkse Oostkust.

Voedsel

De Rotsklever leeft van insecten, rupsen en vlinders.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Superfamilie: Certhioidea
Geslacht: Sitta
Soort: Sitta neumayer

Ondersoorten

S.n. neumayer: zuidoostelijk Europa.
S.n. syriaca: van zuidoostelijk Turkije tot noordelijk Israël.
S.n. rupicola: van noordelijk Turkije tot de Kaukasus, noordelijk Iran en noordelijk Irak.
S.n. tschitscherini: westelijk Iran.
S.n. plumbea: het zuidelijke deel van Centraal-Iran.

Onderwerpen #brhlík skalní #Certhioidea #Felsenkleiber #Griekenland 2015 #kalju-puukoristaja #kallionakkeli #Kaya sıvacıkuşu #Klippespettmeis #Klippespætmejse #Klippnötväcka #Kövi csuszka #Kowalik skalny #Lesbos 2009 #Lesbos 2012 #Passeriformes #Picchio muratore di roccia #rotsklever #sitta #Sittelle de Neumayer #Skalni brglez #Steinigða #Trepadeira-rupestre #Trepador Rupestre Occidental #Western Rock Nuthatch #zangvogel #Zangvogels #Zvarritësi i shkrepave #Βραχοτσοπανάκος #Западна скална зидарка #Лазач камењар #Малый скальный поползень #Ժայռային փոքր սիտեղ #סיטת צוקים (Δυτικός) #قانص البندق الصخري غربي #イワゴジュウカラ #岩