Kleinst waterhoen

Kenmerken

De Kleinst waterhoen wordt ongeveer 18 cm groot. Hij is te verwarren met de Klein waterhoen, echter heeft de Kleinst waterhoen een geheel geelgroene snavel zonder rode snavelbasis. De kop, keel en buik zijn blauwgrijs, de rug en vleugels zijn warm bruin voorzien van zwarte en witte bestreping. De staart en onderbuik zijn witzwart gebandeert. Hij korte vleugels ten opzichte van de klein waterhoen. Ze hebben groene poten met lange tenen.

Biotoop

De Kleinst waterhoen leeft in rietgebieden, maar ook in moerasgebieden en oeverbegroeiing van meren. Hij broed op droge gedeelten in het rietgebied. Vaak hoor je zijn geratel uit het riet komen wat zijn aanwezigheid aangeeft. Het fotograferen van deze vogel is vrij moeilijk aangezien ze weinig uit het riet komen, echter zijn er soms uitzonderingen.

Voorkomen

De Kleinst waterhoen komt voor in Oost Europa en in mindere mate in Zuid Europa. Dit heeft te maken met het draineren van het land, waardoor biotoop van deze vogels verdween.

Voedsel

De Kleinst waterhoen heeft een eigen territoria waarin hij foerageert. Hij leeft van waterinsecten, en wormpjes. Hij foerageert in de modder met zijn snavel.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Gruiformes (Kraanvogelachtigen)
Familie: Rallidae (Rallen)
Geslacht: Porzana
Soort: Porzana pusilla

Ondersoorten

P.p. affinis: Nieuw Zeeland, Chatham Is.
P.p. intermedia: Europe en Afrika tot in klein Azië
P.p. mayri: Nieuw Guinea
P.p. mira: Borneo
P.p. pusilla: Oost Azië
P.p. palustris: Nieuw Guinea, Australië

Onderwerpen #Baillon's Crake #Ceru ormanītis #Chrástal nejmensi #Cırtdan porzan #Cresteț cenuşiu #Dvärgsumphöna #Dvergrella #Dvergrikse #Dværgrørvagtel #Dwerchreidhintsje #Franga-de-água-pequena #Groene Jonker #Gruiformes #kääpiöhuitti #Karliczka #Kleinriethaan #Kleinst Waterhoen #Kraanvogelachtige #Kraanvogelachtigen #Mala Štijoka #mali barski petlić #Mažoji švygžda #Nederland #Poliña pequena #Polluela Chica #Porzana #Porzana e vogël #Pritlikava tukalica #Rallen #Rallidae #Rasclet #Schiribilla grigiata #Törpevízicsibe #Värbhuik #Zwergsumpfhuhn #Νανοπουλάδα #Мала блатна кокошкаMarouette de Baillon #Малка пъструшка #Пагоніч-крошка #Погонич-крихітка #Погоныш-крошка #Գաճաճ ճահճահովվիկ #ברודית גמדית #مرعة بيلون #یلوه نوک‌سبز #นกอัญชันเล็ก #პაწაწა ქათამურა #ヒメクイナ #小田鸡Küçük sutavuğu