Kemphaan

Kenmerken

De Kemphaan is een vogel met lange nek, en dikke buik. Deze soort toont gemarkeerde seksuele dimorfie. De man is veel groter dan de vrouw en toont een prachtig broedkleed, een oranjekleurige gezichtshuid (lijkt wel op mos!), uitgebreid kleurig verenpakket en een grote kraag van decoratieve veren. De vrouw en de niet--kwekende man hebben grijs-bruin bovendelen en hoofdzakelijk witte onderzijdes. Er zijn drie soorten broedkleden van de man, inclusief een ongewone vorm dat de vrouw nabootst. Hij gebruikt een variatie van strategieën om te kunnen paren. De kleurrijke hoofd en halsveren worden opgericht tijdens de uitvoerige balts.

Biotoop

Broedt in natte weilanden en moerassen. Buiten broedtijd op modderige oevers in zoet water moerassen.

Voorkomen

De Kemphaan broed in Europa en Azië van Scandinavië en Groot-Brittannië bijna tot in de Pacific. In Europa leven zij in koele gematigde gebieden, maar in Rusland is het een Arctische soort. De meeste leven in Rusland (meer dan 1 miljoen paren), Zweden (61.000 paren), Finland (39.000 paren) en Noorwegen (14.000 paren). Hoewel zij ook in Groot-Brittannië tot aan Polen Zuid Europa, Duitsland en Denemarken broeden, zijn er minder dan 2.000 paren in deze meer zuidelijke gebieden.

Voedsel

De Kemphaan zoekt naar voedsel in natte weide en zacht slik. Hij graaft diep en zoekt voor eetbare onderdelen. Hij leeft hoofdzakelijk van insecten, voornamelijk in het broed seizoen, maar hij eet ook plantaardig materiaal, inclusief rijst en maïs, op trek en in de winter.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Scolopacidae (Strandlopers en snippen)
Geslacht: Calidris
Soort: Calidris pugnax

Onderwerpen #Batallaire #Bătăuş #Bojownik batalion #Brushane #Charadriiformes #Combatente #Combatiente #Combattant varié #Combattente #Döğüşkenkuş #Gaidukas #Groene Jonker #Hoants #Jespák bojovny #Kampfläufer #Kemphaan #Luftëtari #Nederland #Pajzsoscankó #Philomachus #Ruff #Rúkragi #Scolopacidae #snippen #steltloper #Steltloperachtigen #Strandloper #strandlopers #suokukko #Togotnik #Tutkas #Μαχητής #Баталён #Бојник #Бойник #Брижач #Турухтан #Կռվակտցար #לוחם #حجوالة #მაჩხუბარა კოკორინა #エリマキシギ #流苏鹬