Strandplevier

Kenmerken

De strandplevier heeft een bruine rug en witte buikzijde. De hals is voorzien van een zwarte band, door zijn oog loopt eveneens een zwarte band. Hij lijkt veel op de bontbekplevier. De snavel van de strandplevier is zwart. Kenmerkend is de oranje/bruine pet op zijn achterhoofd.

Biotoop

Zoet en zoutwater gebieden bij zand- en grindbanken, en getijde gebieden.

Voorkomen

Schaarse broedvogel in Nederland. Jaagt zoals alle plevieren door te rennen, stoppen en pikken. Het is een broedvogel van steppegebieden en zandkusten van Europa en Azië. In Noord-, Zuid- en Midden-Amerika komt een ondersoort voor die volgens de IOC World Bird List een aparte soort is, de Amerikaanse strandplevier (Charadrius nivosus).

Voedsel

Insecten, spinnen en andere ongewervelde.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Charadriidae (Plevieren)
Geslacht: Charadrius
Soort: Charadrius alexandrinus

Ondersoorten

C.a. alexandrinus: West-Europa, Noord-Afrika tot in Noord-China
C.a. dealbatus: Zuidoost-China
C.a. nihonensis: Zuidoost-Rusland, Oost-China, Korea, Japan en Taiwan
C.a. seebohmi: Zuid-India, Sri-Lanka

Onderwerpen #Akça cılıbıt #Beločeli deževnik #Bleekstrandkiewiet #Borrelho-de-coleira-interrompida #charadriidae #Charadriiformes #chardrius #Chorlitejo Patinegro #Corriol camanegre #Dûkelmantsje #Fratino #Gravelot à collier interrompu #Hvidbrystet Præstekrave #Hvitbrystlo #Juodakojis kirlikas #Jūras tārtiņš #Kentish Plover #Kentse strandkiewiet #Kulik morsky #Morski Kulik #morski zujavac #mustajalkatylli #Mustjalg-tüll e. meritüll #Nederland #Píllara das dunas #plevier #plevieren #Prundăraş de sărătură #Seeregenpfeifer #Sieweczka morska #steltloper #Steltloperachtigen #Strandlóa #Strandplevier #Svartbent strandpipare #Széki lile #Vraponjësi gushëbardhë #Zeeland #əniz bozcası #Θαλασσοσφυριχτής #Морски дъждосвирец #Морски пескар #Морской зуек #Пісочник морський #Ծովային քարադր #חופמי אלכסנדרי #سلیم کوچک #قطقاط اسكندراني زقزاق اسكندري #นกหัวโตขาดำ #ზღვის წინტალა #シロチドリ #环颈鸻