Dwergstern

Kenmerken

De Dwergstern wordt ongeveer 24 cm groot, en is daarmee de kleinste stern die voorkomt. Het de bovenzijde is lichtgrijs, de onderzijde geheel wit. Hij heeft een zwarte pet, echter is zijn voorhoofd wit. De snavel is geel, net zoals zijn poten. Een prachtige vogelsoort welke goed te fotograferen is wanneer hij aan het bidden is om vis te vangen. Kenmerkend is zijn snelle vleugelslag en wit voorhoofd in het broedseizoen.

Biotoop

De Dwergstern leeft nabij zee, maar wordt ook wel op binnenwateren waargenomen. Ze broeden op stranden en eilandjes.

Voorkomen

In Nederland komt de dwergstern als broedvogel nog maar weinig voor. Tijdens de trek worden er hier nog wel vogels waargenomen die vanuit Noord Europa over ons land trekken.

Voedsel

Hun voedsel bestaat voornamelijk uit vis. Deze vangen ze door vanuit biddende toestand in de lucht het water in te duiken. Dit zijn ook de momentjes waarop je ze prachtig kunt vastleggen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Sternidae (Sterns)
Geslacht: Sternula
Soort: Sternula albifrons

Ondersoorten

S.a. albifrons: van Europa en noordelijk Afrika tot centraal Azië.
S.a. guineae: van Mauritanië tot Gabon.
S.a. sinensis: van India en de Indische Oceaan via oostelijk en zuidoostelijk Azië tot Australië.

Onderwerpen #Andorinha-do-mar-anã #Carrán pequeno #Charadriiformes #Charrancito Común #Chiră mică #Dallëndyshe deti ballëbardhë #Dvergterne #Dvergþerna #Dværgterne #Dwergstern #Fraticello #Kiçik sterna #Kis csér #Kleinsterretjie #Lesbos 2009 #Little Tern #Lytse Stirns #mala čigra #Mazais zīriņš #Mažoji žuvėdra #pikkutiira #Rybák maly #Rybitwa białoczelna #Småtärna #steltloper #Steltloperachtigen #Sterne naine #sternen #sternidae #sterns #Sternula #Väiketiir #Xatrac menut白额燕鸥 #Zwergseeschwalbe #Νανογλάρονο #Белочела рибарка #Мала вртимушка #Малая крачка #Малая крычка #Փոքր ջրածիծառ #שחפית גמדית #خطاف بحر صغير #پرستودریایی کوچک #นกนางนวลแกลบเล็ก #მცირე თევზიყლაპია #コアジサシ