Bruinkeelortolaan

Kenmerken

De Bruinkeelortolaan wordt ongeveer 16 cm groot. Hij lijkt erg veel op onze gewone ortolaan maar heeft toch zijn specifieke kenmerken. De kop is blauwgrijs, de keel roodbruin. De bovendelen zijn roodbruin met donkere bestreping. De stuit is oranje en hij heeft een witte oogring. Rond het Middellandse zeegebied zijn ze goed waar te nemen. Op Lesbos in Griekenland heb ik er in 2009 erg veel gezien.

Biotoop

Hij leeft op woestijnachtige gebieden, kale woestijnranden, droge open landschappen in laagland gebieden, rotsachtige berghellingen en heuvelgebieden met lage grasbegroeiing voorzien van stenen en kleine rotsen. Broeden doet hij vooral in het oosten van het Mediterrane gebied. Het vrouwtje broed alleen het legsel wat ongeveer uit 4 to 6 eieren bestaat en doet hier ca. 13 dagen over.

Voorkomen

Zoals beschreven komt hij voor in het Mediterrane gebied, zoals Griekenland, Cyprus, Turkije en Israel. Het is een trekvogel welke na het broedseizoen overwintert in Soedan, Arabië, tot zuidelijk in Eritrea. Ze trekken in groepen van enkele honderden exemplaren, welke gemengd kunnen zijn met smyrnagorzen en ortolanen. Een inval van deze trekvogels kan dus erg interessant zijn!

Voedsel

De Bruinkeelortolaan eet voornamelijk insecten en zaden. Hij foerageert op de grond.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Fringillidae (Vinkachtigen)
Geslacht: Emberiza
Soort: Emberiza caesia

Onderwerpen #balkanski strnad #Bruant cendrillard #Bruinkeelortolaan #Brúnkielgoars #Cretzschmar's Bunting #emberiza #Escrevedeira-cinzenta #Escribano Ceniciento #Escribenta cincenta #Fring #Grauortolan #Hortolà cendrós #Hrjósturtittlingur #Kızıl kirazkuşu #Lesbos 2009 #nõlvatsiitsitaja #Ortolano grigio #Passeriformes #Presură cu cap sur #Rostsparv #Rozsdás sármány #Rudagurklė starta #Rudrīkles stērste #ruostekurkkusirkku #Rustspurv #Rustværling #strnad šedokrký #Trznadel modrogłowy #vinkachtige #vinkachtigen #vinken #zangvogel #Zangvogels #Φρυγανοτσίχλονο #Красноклювая овсянка #Модроглава овесарка #Пепелява овесарка #גבתון אדום מקור #درسة كرتزجمار درسة مزرقة الرأس #زردپره سرآبی #ノドアカホオジロ #蓝头圃鹀