Bergeend

Kenmerken

De Bergeend is eigenlijk een halfgans, en valt tussen de 2 soorten in. Ze hebben een aparte rode snavel waarbij het mannetje ook een soort neus heeft als uitgroei knobbel van de snavel. Hij heeft een zwarte kop, is verder wit uitgevoerd met bruine band aan de schouders en zwart/bruin/wit gestreept op de vleugels. De zwarte uiteinden van de vleugels kleuren groen op in de zon.

Biotoop

Kustwateren en binnenwateren, waarbij gefoerageerd wordt in de laag water gedeelten. Wordt ook gezien op graslanden nabij de watergebieden.

Voorkomen

De Bergeenden broeden vooral in Noord-west Europa, maar broed ook in Nederland. Ze maken geregeld gebruik van konijnenholen als nest. Ze zijn voornamelijk te vinden aan de kustgebieden, maar worden ook waargenomen in de binnenwateren zoals het Biesbos en de Oostvaarders plassen. De waddeneilanden en Zeeuwse delta zijn meer de rui-gebieden net voor de trek.

Voedsel

Garnaaltjes, kleine vis en insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Anseriformes
Familie: Anatidae (Zwanen, ganzen en eenden)
Geslacht: Tadorna
Soort: Tadorna tadorna

Onderwerpen #Ala ördək #Anatidae #Ànec blanc #Anseriformes #Berchein #Bergeend #Brandgans #Brandönd #Bütykös ásólúd #Călifar alb #Common Shelduck #Duplinska kozarka #Eendachtige #eendachtigen #eenden #ganzen #Gravand #Groene Jonker #Husice lisci #Laroshja #Nederland #Ohar #Pato-branco #ristisorsa #Ristpart #Samsalas dizpile #šarena utva #Suna #Tadorna #Tadorne de Belon #Tarro Blanco #Texel #Urvinė antis #Utva #Volpoca #Zwanen #Βαρβάρα #Бял ангъч #Галагаз #Гусковида патка #Пеганка #Пярэстая качка #Խայտաբադ #טדורנה #تنجه #شهرمان شائع #เป็ดเชลดัก #ამლაყი იხვი #ツクシガモ #翘鼻麻鸭