Kwak

Kenmerken

De Kwak is een kleine reigersoort, welke een zwarte rug en kruin heeft, en een lichte buikzijde. De ogen zijn rood bij de volwassenen. Daar in tegen zijn de ogen van een juveniel geel, en is het verenkleed bruin/wit gestreept.

Biotoop

Moerassen, plassen en riviermondingen, waarbij veel vegetatie aanwezig is zoals lelie bladeren. Vist vanaf de watervegetatie door prooi uit het water te grijpen.

Voorkomen

Zomergast, zeldzame vogel in Nederland en België. Redelijk vaak te zien in dierentuinen. De vogels foerageren 's nachts en schemering. Overdag zoekt hij de dekking op, en is daarom weinig te zien. Verder een wijdverspreide soort van Eurazië tot in noordelijk China, van zuidelijk Canada tot in noordelijk Argentinië en op de Falklandeilanden.

Voedsel

Vis, insecten en amfibieën.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Pelecaniformes (Roeipotigen)
Familie: Ardeidae (Reigers)
Geslacht: Nycticorax
Soort: Nycticorax nycticorax

Ondersoorten

N.n. nycticorax: van Eurazië tot Indonesië en noordelijk Afrika.
N.n. hoactli: van zuidelijk Canada tot noordelijk Argentinië, Chili en Hawaï.
N.n. obscurus: Chili en zuidwestelijk Argentinië.
N.n. falklandicus: de Falklandeilanden.

Onderwerpen #(Κοινός) Νυχτοκόρακας #Ardeidae #Bakcsó #Bali 2009 #Bihoreau gris #Black-crowned #Çapka e natës #Común Kvakač #Gak #Gece balıkçılı #Gewone nagreier #Goraz #haigur #Kvakos nocni #kwak #Martinet de nit #Martinete #Nachtreiher #Naktikovis #Nathejre #Natthäger #NatthegreНощна чапла #Nátthegri #Night Heron #Nitticora #Nycticorax #Pelecaniformes #Qarıldağ (Gecə vağı) #Reiger #Reigers #Roeipotigen #Ślepowron #Stârc de noapte #yöhaikara #Квак #Кваква #Ноќна чапја #Чапля-кваква #Կվակվա #אנפת לילה #بلشون الليل #ღამის ყანჩა #ゴイサギ #夜鹭