Krooneend

Kenmerken

De Krooneend man is eenden soort met een roodbruine ronde kop en een rode snavel. Zijn nek en borst zijn zwart, de vleugels zijn lichtbruin met witte bandering. Het vrouwtje is minder mooi gekleurd, deze is vaal bruin/grijs, heeft een zwart petje op en heeft een rode snavel

Biotoop

Deze eend verblijft het liefst op grote diepe meren, met een rietkragen als omranding. Hij foerageert door te duiken.

Voorkomen

De Krooneend komt in Nederland plaatselijk voor, en wordt steeds zeldzamer. Gebieden zoals de Flevopolder en de Wieden zijn mogelijke verblijfplaatsen voor de winter. Hij komt voor in Zuid-Europa en Centraal-Azië, en overwintert op het Indiase subcontinent en Afrika.

Voedsel

Plantaardig voedsel, maar ook waterinsecten, kikkers, garnalen en kleine vis.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Anseriformes (Eendvogels)
Familie: Anatidae (Eendachtigen)
Geslacht: Netta
Soort: Netta rufina

Onderwerpen #(Ευρασιατικό) Φερεντίνι #Anatidae #Ànec collverd #Anseriformes #Eendachtige #eendachtigen #eenden #eendvogels #Fistione turco #Kaczka hełmiasta #Kolbenente #Kólfönd #Krooneend #Lielgalvis #Macar ördeği #Murrcaku #Nederland #Netta #Nette rousse #Oostvaarders #Patka Gogoljica #Pato Colorado #Pato rubio #Pato-de-bico-vermelho #plovka prevez #Punanokk-vart #punapäänarsku #Qırmızıdimdik dalğıc #Rață cu ciuf #Readkopein #Red-crested Pochard #Rödhuvad dykand #Rødhodeand #Rødhovedet And #Šalminė antis #Tatarska žvižgavka #Üstökösréce #Zrzohlávka rudozobá #Красноносый нырок #Патка превез #Червеноклюна потапница #Чернь червонодзьоба #Чырвананосы нырок #Կարմրակտուց սուզաբադ #נטה #اردک تاجدار #ونس #เป็ดปากแดง #წითელცხვირა ყურყუმელა #アカハシハジロ #赤嘴潜鸭