Grauwe gans

Kenmerken

De Grauwe gans wordt ca. 80 cm groot. Het is een grote grijze plompe vogel met een oranje snavel en roze poten. De buik en borst zijn wat lichter van kleur, het achterwerk is wit. Tijdens de rui waarin de gans niet vliegen kan, zoekt de gans een goed heenkomen in rietlanden.

Biotoop

De Grauwe gans wordt vaak gevonden in de nabijheid van zoetwater. Deze gans broed van oorsprong in het noorden op de toendravlaktes, maar spreid zich uit naar het zuiden. In Nederland overwinteren er veel ganzen in poldergebieden en agrarische gebieden. De aantallen overwinterende grauwe ganzen zijn spectaculair gestegen. Het gemiddelde aantal overwinteraars in 2000 was 50.000 exemplaren, in het seizoen 2007/08 lag dit gemiddelde rond de 120.000. In november 2007 lag het maximum aantal aanwezige wintergasten rond de 350.000.

Voorkomen

Van Noord Europa door Azië tot aan China.

Voedsel

Hij leeft van plantaardig voedsel.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Anseriformes (Eendvogels)
Familie: Anatidae (Eenden, ganzen en zwanen)
Geslacht: Anser (Grijze ganzen)
Soort: Anser anser

Ondersoorten

A.a. anser: noordelijk en centraal Europa.
A.a. rubrirostris: van het oostelijke deel van Centraal-Europa tot China.

Onderwerpen #Anatidae #Ánsar Común #anser #Anseriformes #Boz kaz #Boz qaz #Divlja guska #Eendachtige #eendachtigen #eenden #eendvogels #Ganso-comum #ganzen #Gâscă de vară #Gęś gęgawa #Grågås #Grágæs #Graugans #Grauwe Gans #Greylag Goose #grijze ganzen #Hallhani e. roohani #Husa velká #Kraaijenbergse plassen #merihanhi #Nederland #Nyári lúd #Oca selvatica #Oca vulgar #Oie cendrée #Pata e egër #Pilkoji žąsis #Polder Rosmalen #Siva gos #Siva Guska #Skiere Goes #Zwanen #Σταχτόχηνα #Гуска сіра #Обична (Дива) гуска #Серый гусь #Сива гъска #Шэрая гусь #Մոխրագույն սագ #אווז אפור #إوز أربد #რუხი ღერღეტი #ハイイロガン #灰雁