Zeearend

Kenmerken

De Zeearend is een imposante vogel. Het vrouwtje van gemiddeld 6 kg wordt ca. 90 cm hoog en heeft een spanwijdte van ca. 240 cm. De volwassen vogels hebben een grijsbruin verenkleed met een witte wigvormige staart en een grote gele snavel. De juveniele hebben een zwartbruine kop, zwarte staart en zwarte snavel met gele basis.

Biotoop

Deze vogels leven hoofdzakelijk langs meren en rivieren, op eilanden en in natte gebieden.

Voorkomen

De Zeearend komt voor in het midden en noorden van Europa tot aan Oost Azië toe. Afhankelijk van zijn omgeving nestelt hij op rotskliffen of in bomen.

Voedsel

Deze vogels hebben een uitgebreid menu. Ze eten watervogels en vis, maar ook zoogdieren en kadavers. Vis vangen ze vanuit vlucht met gestrekte poten naar de prooi toe en trekt ze zo het water uit. Ze stelen ook van andere roofvogels en meeuwen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae (Sperwerachtigen)
Geslacht: Haliaeetus (Zeearenden)
Soort: Haliaeetus albicilla

Ondersoorten

H.a. albicilla: van Europa en noordelijk Azië tot India en China.
H.a. groenlandicus: Groenland.

Onderwerpen #Accipitridae #Accipitriformes #Aguia-rabalva #Àguila marina #Ak kuyruklu kartal #Aquila di mare #Belorepec #Bielik #Codalb #Duitsland 2009 #HaförnМорски орел #Haliaeetus #Havsörn #Havørn #Jūras ērglis #Jūrinis erelis #merikotka #Merikotkas #orao bjelorepan #Orel morsky #Pigargo #Pigargo Europeo #Pygargue à queue blanche #Rétisas #See-earn #Seeadler #Shqiponja e detit #sperwerachtige #sperwerachtigen #Štekavac #White-tailed Eagle #Zeearend #Zeearenden #αετός #Θαλασσ #Арлан-белахвост #Белоопашест орел #Орлан-бiлохвiст #Орлан-белохвост #Սպիտակապոչ արծիվ #עיטם לבן-זנב #عقاب بحر أبيض الذيل #عقاب دریایی دم‌سفید #นกอินทรีหางขาว #თეთრკუდა არწივი #オジロワシ #白尾海雕