Europese kraanvogel

Kenmerken

De Europese kraanvogel is een fraaie statige grote grijze vogel met een zwarte hals en keel. Hij heeft witte wangen en een witte nek. Op zijn kop zit een rode kruin.

Biotoop

De Europese kraanvogel broedt in natte weilanden, moerasgebieden en hoogveen gebieden.

Voorkomen

De kraanvogels broeden in het noorden en oosten van Euroazië. Tijdens de inval van de winter trekken de kraanvogels in V-formatie naar het zuiden waar ze overwinteren in Zuid-Europa, Azië en Afrika. Grote groepen verzamelen zich voor de trek bijvoorbeeld nabij Osnabruck in Duitsland, een mooie plaats om in november te bezoeken.

Voedsel

Kraanvogels zijn alleseters. Wanneer ze in hun broedgebied of in hun winterverblijf zijn, eten ze voornamelijk dierlijk voedsel zoals grote insecten, wormen en amfibieën. Wanneer ze op doortrek landen op onze velden, eten ze eikels, achtergebleven maïskorrels, granen en aardappelen die op de velden zijn blijven liggen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Gruiformes (Kraanvogelachtigen)
Familie: Gruidae (Kraanvogels)
Geslacht: Grus
Soort Grus grus

Onderwerpen #Adi durna #Cocor #Common CraneTrane #Daru #Duitsland 2009 #dzērve #Grátrana #Grou #Grou-comum #Gru #Grua #Grue cendrée #Gruidae #Gruiformes #Grulla Común #Grus #Jeráb popelavy #Kraan #Kraanvogel #Kraanvogelachtige #Kraanvogelachtigen #Kraanvogels #Kranich #Krilla #kurki #Nederland #Pilkoji gervė #Polder Rosmalen #sivi ždral #Sookurg #Trana #Trane #Ždral #žerjav #Żuraw szary #Γερανός #Журавель сірий #Пепелав жерав #Серый журавль #Сив жерав #Шэры журавель #Մոխրագույն կռունկ #עגור אפור #درنای معمولیนกกกระเรียนพันธุ์ยุโรป #كركي الرمادي #რუხი წერო #クロヅル #灰鹤Turna