klik op de foto voor de originele weergave

De Zeeotter is toch wel één van de fotogeniekste dieren die ik ooit ben tegengekomen. Hun gedrag en expressie zijn erg fraai om te aanschouwen. De Zeeotter serie die hier getoond wordt is genomen in Cordova Alaska, waar een groep van ca. 30 stuks bij elkaar zwom, gepaard met een heleboel steekvliegen.  De Zeeotter is is een zeezoogdier en leeft aan de kusten van de noordelijke en oostelijke Noord-Pacifische Oceaan, tevens zijn dit officieel ook twee verschillende soorten. Ze zijn in het verleden met uitsterven bedreigd door jacht op hun vacht, echter door natuurbescherming is de populatie weer stabiel geraakt. Er is geen dikkere vacht in het dierenrijk te vinden dan die van een zeeotter. Zijn vacht bestaat uit 150.000 haren per vierkante centimeter welke bestaan uit een laag korte vachtharen, en een laag lange waterdichte haren. Dit voorkomt warmteverlies en ze blijven op de huid droog.

 

De zeeotter kan lopen, maar verblijft de meeste tijd in het water. Hier foerageren ze op schaaldieren, zee-egels, en soms vis. Om de schelp te openen drijven ze op hun rug in het water, waarbij ze de schelp op hun borst leggen, en slaan deze vervolgens met een steen open. Het is één van de weinige zoogdieren die op een dergelijke manier gebruik maakt van hulpmiddelen.

 

De mannetjes hebben vaak meerdere vrouwtjes. De liefde wordt vaak op een ruwe manier bedreven waarbij de het mannetje in de snuit van het vrouwtje bijt. Dit geeft vaak blijvende littekens.  De draagtijd is bij een zeeotter variabel, ze kan de bevruchting uitstellen van 4 tot 12 maanden.  Hierna volgt een draagtijd van 4 maanden. Ze kunnen het hele jaar door jongen krijgen, de piek ligt tussen mei en juni. De noordelijke zeeotters werpen vaak één maal per jaar, de zuidelijke otters kunnen twee keer werpen. Er wordt over het algemeen één pup geboren, welke na 13 weken zijn volwassen vacht krijgt. Ze worden vier tot twaalf maanden verzorgt door de ouders. De mannetjes zijn na 5 jaar geslachtsrijp en worden ongeveer 10 tot 15 jaar oud. De vrouwtjes zijn na 3-4 jaar geslachtsrijp en worden ongeveer 15 tot 20 jaar oud.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Carnivora (Roofdieren)
Familie: Mustelidae (Marterachtigen)
Geslacht: Enhydra
Soort: Enhydra Lutris

Onderwerpen #Alaska 2008 #carnivora #enhydra #marterachtigen #mustelidae #otter #roofdieren