klik op de foto voor de originele weergave

De Grizzly beer is één van de machtigste dieren die ik ooit ben tegengekomen. Wat een power stralen deze dieren uit! Wanneer een Grizzly opstaat kan hij 3 meter hoog zijn, met zijn 450 kg is hij op de Kodiak beer na de grootste bruine berensoort. Kenmerkend is de grote spiermassa tussen de schouderbladen. De Grizzly beer is een Noord Amerikaanse ondersoort van de bruine beer. Zijn naam Grizzly is afgeleid van zijn Grey (grijze) haren in zijn vacht.

 

Deze beer is gebouwd om voedsel op te graven. De grote bult aan spieren tussen zijn schouderbladen maken dit werk een stuk makkelijker! Ook de nagels zijn veel langer als die van een normale bruine beer. De Grizzly is ook redelijk snel, zij kunnen een snelheid behalen van 55 km/h. Het territorium van een mannetje beslaat ca. 4000 km2.

 

De voorplanting van de Grizzly beer staat bekend om zijn lage cijfers. Ze zijn pas vanaf hun 5de jaar geslachtsrijp. Wanneer ze paren met een mannetje in de zomer is de kans groot dat ze een miskraam krijgen tijdens hun winterslaap daar ze niet de voeding binnen krijgen die de groei benodigd. Wanneer een vrouwtje werpt, vaak twee jongen, zal ze de eerste twee jaar voor hen zorgen. In deze tijd wordt een mannetje geweerd om haar jongen te beschermen, en wordt in deze tijd dan ook niet zwanger. Wanneer haar jongen alsnog sterven of na twee jaar haar verlaten zal ze de eerste 3 jaar of langer niet zwanger raken.

 

Grizzly beren zijn carnivoren, maar eten alles. Van plantaardig materiaal tot aan elanden en zelfs zwarte beren staan op hun menu. Bekend zijn ze ook om hun zalm visserij. Wanneer de zalmen naar hun paaigronden zwemmen, zullen Grizzly’s hun op staan te wachten om ze uit het water te vissen. Een fenomenaal gezicht! De Grizzly’s die geen zalm in hun omgeving kunnen vangen zoals het Yellowstone Park zijn over het algemeen ook kleiner als die in bijvoorbeeld Alaska. Het eiwitrijke dieet bevordert immers de groei.

 

Grizzly’s die het gehele jaar voedsel in overvloed hebben zullen veelal de winterslaap overslaan. Diegene die wel overwinteren zullen zich vol eten en vaak na een eerste winterse storm in een diepe slaap de winter doorbrengen.De holen bevinden zich in de bergen boven de 1800 meter, vaak met het gat op het noorden gericht.

Wetenschappelijk

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Carnivora (Roofdieren)
Familie: Ursidae (Beren)
Geslacht: Ursus
Soort: Ursus arctos (Bruine beer)
Ondersoort: ursus arctos horribilis

Onderwerpen #Alaska 2008 #beer #Beren #carnivora #roofdieren #Ursidae #Ursus #Ursus Arctos