Vorkstaartplevier

Kenmerken

De Vorkstaartplevier is prachtige vogel welke ongeveer 25 cm groot wordt. Deze sternachtige vogel heeft een lichtbruine bovenzijde en een licht beige borst welke overloopt in een witte buik. Hij heeft een gelige keel welke met een zwarte rand is afgetekend. De vleugelpunten zijn zwart, in vlucht is de witte stuit duidelijk waarneembaar. De snavel is rood, en eindigt in een zwarte punt.

Biotoop

De Vorkstaartplevier is een kolonie broeder, hij leeft nabij water op droge moddervlaktes.

Voorkomen

Deze vogel leeft op het Iberisch schiereiland, Griekenland en Turkije. Tijdens de trek wordt hij ook buiten deze gebieden waargenomen, zelfs op onze waddeneilanden. Goede plaatsen om hem te zien zijn Lesbos en Cote de Donaña in Spanje.

Voedsel

De Vorkstaartplevier jaagt in de ochtend en avond schemering voornamelijk op insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Glareolidae (Vorkstaartplevieren)
Geslacht: Glareola
Soort: Glareola pratincola

Ondersoorten

G.p. pratincola: Zuid-Europa en Noord-Afrika tot Pakistan.
G.p. erlangeri: zuiden van Somalië en het noorden van Kenia.
G.p. fuelleborni: Senegal oostwaarts tot aan het zuiden van Kenia en vervolgens zuidwaarts tot het oosten van Zambia, Zimbabwe en het oosten van Zuid-Afrika.
G.p. riparia: Angola, het zuidwesten van Zambia, noordoostelijk Namibië en het noordwesten van Botswana.

Onderwerpen #(Κοινό) Νεροχελίδονο #Bataklıkkırlangıcı #Brakksvale #Canastera Común #Charadriiformes #Ciovlică ruginie #Collared Pratincole #Dallëndyshe deti #glareola #Glaréole à collier #glareolidae #Griekenland 2015 #Kõnnu-pääsujooksur #Ouhorlik stepni #pääskykahlaaja #Perdiu de mar #Perdiz-do-mar #Pernice di mare #Riđokrila Pješčarka #Rödvingad vadarsvala #Rooivlerksprinkaanvoël #Rotflügel-Brachschwalbe #Rødvinget Braksvale #Spanje 2008 #Steltloperachtigen #Swellesturtwilster #Székicsér #tekica #Vorkstaartplevier #vorkstaartplevieren #Żwirowiec łąkowy #Þernutrítill #Блатна ластовица #Дерихвіст лучний #Кафявокрил огърличник #Луговая тиркушка #Մարգագետնային ծիծառակտցար #שדמית מצוייה #أبو اليسر مطوق #ჟღალფრთიანი მერცხალა #ニシツバメチドリ #领燕鸻