Roodborsttapuit

Kenmerken

De Roodborsttapuit is familie van de tapuiten. Het mannetje heeft een zwarte kop met witte keelvlek, zwarte vleugels met een witte wand, en een rode borst. De stuit is donkerder van kleur. Het vrouwtje is minder mooi gekleurd, en heeft bruin gestreepte bovendelen.

Biotoop

Open landschappen, met verspreide bosjes, lage boompjes, heidevelden en bosranden. Hij jaagt in de lage vegetatie, zelden op de grond.

Voorkomen

Deze soort leeft in het grootste gedeelte van Europa, Azië en Noord Afrika. De Roodborsttapuit is een algemene zomergast en broedvogel in Nederland en België.

Voedsel

Insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Muscicapidae (Vliegenvangers)
Onderfamilie: Saxicolinae
Geslacht: Saxicola
Soort: Saxicola toquatus

Ondersoorten

S.r. hibernans in Ierland, Groot-Brittannië, het westen van Frankrijk en Portugal.
S.r. rubicola (de nominaat) in West-, Midden- en Zuid-Europa, het noorden van Afrika en het Nabije Oosten.

Onderwerpen #Bitxac comú #bramborníček černohlavý #Cartaxo-europeu #Ceku kokëzi #Cigánycsuk #crnoglava travarka #Crnoglavi Batić #Euroopa kaelustäks #European Stonechat #Europese bontrokkie #Europinė juodagalvė kiauliukė #Hagaskvetta #Kląskawka zwyczajna #Maashorst #Mărăcinar negru #Muscicapidae #Nederland #Passeriformes #Prosnik #Roodborsttapuit #Saltimpalo #Saxicola #Schwarzkehlchen #sepeltasku / mustapäätasku #Sortstrubet Bynkefugl #Svarthakad buskskvätta #Svartstrupe #Swartkieltsje #Tarabilla Comun #Tarier pâtre #Vliegenvanger #Vliegenvangers #zangvogel #Zangvogels #Европейско черногушо ливадарче #Трав'янка чорноголова #Црногушо (Планинско) ливадарче #Черноголовый чекан #Чорнагаловы ерчык #Чорноголовий чекан #דוחל שחור-גרון #البرقش المطوق #ヨーロッパノビタキ #黑喉石即鸟