Cirlgors

Kenmerken

De Cirlgors is een fraaie zangvogel uit de gorzenfamilie. Dit vogeltje wordt ca. 16cm groot en lijkt erg veel op de geelgors maar verschilt door zijn zwarte keelvlek en zwarte wenkbrauwstreep. Het mannetje heeft een grijze borst en stuit. De bovendelen en flanken zijn roodbruin, de buik gelig en de vleugels zijn roodbruin met donkere bestreping. Het vrouwtje is valer van kleur.

Biotoop

De Cirlgors leeft in vele diverse biotopen, vaak te vinden in struikgewassen naast gecultiveerd gebied, maar ook in bosranden en half open landschappen.

Voorkomen

In Nederland komt de Cirlgors als broedvogel niet voor, er zijn maar weinig waarneming tijdens de trekperiode. De cirlgors komt voor in de zuidelijke helft van Europa, het Nabije Oosten en Noord-Afrika.

Voedsel

De Cirlgors leeft vooral van zaden maar eet ook insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Emberizidae (Gorzen)
Geslacht: Emberiza
Soort: Emberiza cirlus

Onderwerpen #Álmtittlingur #Bahçe kirazkuşu #Bruant zizi #Cerla gushëgjelbër #Cierlik #Cirl Bunting #Cirlgors #Crnogrla Strnadica #emberiza #emberizidae #Escrevedeira-de-garganta-preta #Escribano Soteño #Gorzen #Gratapalles #Griekenland 2015 #Gærdeværling #Häcksparv #Hekkspurv #Lesbos 2014 #Passeriformes #pensassirkku #plotni strnad #Presură bărboasă #Sirrelgoars #Sövénysármány #Spanje 2008 #Strnad cvrcivy #viinamäe-tsiitsitaja #zangvogel #Zangvogels #Zaunammer #Zigolo nero #Σιρλοτσίχλονο #Зеленогуша овесарка #Огородная овсянка #درسة سيرل #ノドグロアオジ #黄道眉鹀