Boompieper

Kenmerken

De Boompieper lijkt sterk op de graspieper maar heeft een gelig verenkleed, en roze poten. De rug is bruin met donkere vlekken. De borst is licht en gestreept. Op de flanken zitten zwarte vlekken. Op de kop loopt boven het oog en als baard een gele streep. De baard eindigt in een zwarte streep.

Biotoop

In open gebieden met dichte lage vegetatie met verspreide struiken en bomen. Ook vaak langs bosranden en jonge aanplant te vinden.

Voorkomen

Zomergast en broedvogel in Nederland en België. Verder wijdverspreid, zie ondersoorten.

Voedsel

Insecten maar ook zaden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Motacillidae (Piepers en kwikstaarten)
Geslacht: Anthus
Soort: Anthus trivialis

Ondersoorten

A.t. trivialis: van Europa tot zuidwestelijk Siberië, noordelijk Iran en Turkije, oostelijk Kazachstan, het zuidelijke deel van Centraal-Siberië, Mongolië en noordwestelijk China.
A.t. haringtoni: de noordwestelijke Himalaya.

Onderwerpen #Ağaç incirkuşu #anthus #Baumpieper #Beampiper #Bisbita Arbóreo #Boomkoester #Boompieper #Drenja e pyllit #Drevesna cipa #Erdei pityer #Fâsă de pădure #kwikstaart #kwikstaarten #Linduska lesni #Maashorst #metsäkirvinen #Metskiur #Miškinis kalviukas #Motacillidae #Nederland #Passeriformes #Petinha-das-árvores #Pieper #piepers #Pipit des arbres #Piula dels arbres #Prispolone #Prugasta Trepetljka #Skovpiber #šumska trepteljka #Świergotek drzewny #Trädpiplärka #Tree Pipit #Trepiplerke #Trjátittlingur #zangvogel #Zangvogels #Δεντροκελάδα #Горска бъбрица #Лесной конек #Лясны свірстун #Шумско ливадарче #Щеврик лісовий #Անտառային ձիուկ #פפיון עצים #أبو تمرة الشجر جشنة الشجر #ヨーロッパビンズイ #林鹨