Tjiftjaf

Kenmerken

De Tjiftjaf is een zangvogel uit de familie van zangers (Syviidae). De  Tjiftjaf en Fitis zijn tweelingsoorten, dat wil zeggen, dat ze uiterlijk zeer op elkaar lijken. Ze zijn wel te onderscheiden door de zang. Deze is bij de Fitis muzikaal, vloeien en aflopend, terwijl bij de Tjiftjaf de zang bestaat uit het herhaaldelijk roepen van tjif-tjaf. Tjiftjaffen hebben een grijsgroene rug, gelige onderzijde, witte/zwarte oogstreep en doorgaans donkerdere poten als dan de Fitis. De grote is ca. 11 cm.

Biotoop

Weelderig begroeide gebieden met struiken en lage bomen. Komt in hogere bomen voor als dan de fitis.

Voorkomen

Zeer algemene zomergast en broedvogel in Nederland waarbij sommige vogels tijdens de winter blijven. De Tjiftjaf komt in heel Europa voor, met uitzondering van Noord-Schotland, Zuid-Zweden en IJsland. Verder komt de Tjiftjaf voor in Noord-Azië tot ongeveer 70° NB en er zijn geïsoleerde populaties in Noordwest Afrika en Noord- en West-Turkije en het noordwesten van Iran.

Voedsel

Insecten, foerageert vaak op de grond.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Phylloscopidae
Geslacht: Phylloscopus
Soort: Phylloscopus collybita

Ondersoorten

P.c. abietinus (Scandinavië en Noordwest-Rusland tot de Zwarte Zee en Noord-Iran)
P.c. collybita (West-, Midden- en Zuidoost-Europa)
P.c. brevirostris (Turkije)
P.c. caucasicus (Kaukasus tot Noord-Iran)
P.c. menzbieri (Noordoost-Iran en Turkmenistan)
P.c. tristis (Siberische tjiftjaf komt voor in: Oost-Rusland en Kazachstan tot Zuid-Siberië en Noord-Mongolië.

Onderwerpen #Budnicek mensi #Çıvgın #Common Chiffchaff #Csilpcsalpfüzike #Felosa-comum #Fishkëllyesi i vogël #Gransångare #Gransanger #Gransöngvari #Luì piccolo #Maashorst #Mosquiter comú #Mosquitero Común #Nederland #obični zviždak #Passeriformes #Phylloscopidae #Pierwiosnek zwyczajny #Pilkoji pečialinda #Pouillot véloce #tiltaltti #Tjiftjaf #Tsjiftsjaf #Väike-lehelind e. silksolk #Vrbja listnica #zangvogel #zangvopgels #Zilpzalp #Zviždak #Δεντροφυλλοσκόπος #Буков пејач #Вівчарик-ковалик #Елов певец #Пеночка-теньковка #Пячураўка-ценькаўка #Ծնկլտան գեղգեղիկ #עלווית חורף #نقشارة #ჭედია-ყარანა #チフチャフ #叽喳柳莺