Roodhalsfuut

Kenmerken

De Roodhalsfuut is iets kleiner dan de gewone fuut. Hij wordt tussen de 40 en 50cm groot. In broedkleed heeft hij een witte wangvlek, een zwarte kop en snavel, met gele snavelbasis. De nek en borst zijn bronskleurig, de rug donkerbruin. De onderzijde is wit.

Biotoop

De Roodhalsfuut leeft veel op ondiepe vennen, en vijvers, maar ook in aftakkingen van rivieren. Buiten de broedperiode wordt hij ook vaak aan de kust gezien.

Voorkomen

In Nederland een zeldzame broedvogel, en is meer te vinden in Oost Europa, Alaska en West Canada.

Voedsel

Voornamelijk insecten, welke hij opduikt zoals alle fuut soorten doen. Hij eet ook vis, maar dit is niet zijn hoofdgerecht.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Podicipediformes (Futen)
Familie: Podicipedidae (Futen)
Geslacht: Podiceps
Soort: Podiceps grisegena

Ondersoorten

P. g. grisegena: noordelijk en centraal Eurazië.
P. g. holbollii: noordoostelijk Azië en noordelijk Noord-Amerika.

Onderwerpen #Bozyanaq maygülü #Cabussó gris #Corcodel cu gât roşu #Futen #Gråhakedopping #Gråstrubet Lappedykker #Gråstrupedykker #Grèbe jougris #Hallpõsk-pütt #härkälintu #Kampina #Kızıl boyunlu batağan #Kredharaku faqehirtë #Mergulhão-de-pescoço-ruivo #Nederland #Oirschot #Perkoz rdzawoszyi #Podiceps #Podicipedidae #Podicipediformes #Potápka rudokrká #Readhalsdûker #Red-necked Grebe #Riđogrli Gnjurac #Rjavovrati ponirek #Roodhalsfuut #Rothalstaucher #Rudakaklis kragas #Sefgoði #Somormujo Cuellirrojo #Svasso collorosso #Vörösnyakú vöcsök #Κοκκινοβουτηχτάρι #Белошест #Пірникоза сірощока #Серощекая поганка #Червеноврат гмурец #Шэрашчокая коўра #Մոխրաայտ սուզակ #טבלן אפור-לחיים #غطاس أحمر الرقبة #რუხლოყება კოკონა #アカエリカイツブリ #赤颈䴙䴘