Pijlstaart

Kenmerken

De mannetjes zijn in het broedseizoen duidelijk te herkennen. Hij heeft een bleekgrijs lichaam een witte borst, een streep aan de zijkant van de nek en een donker bruin hoofd. De achterkant is geel en zwart en heeft een lange puntige staart waarna de eend ook vernoemd is. De vrouwtjes zijn lichtbruin met een wittere keel en een kortere staart, maar ze kunnen eenvoudig worden herkend aan hun vorm, lange nek. Buiten het broedseizoen lijkt het mannetje meer op het vrouwtje. Mannetjes variëren van 65 tot 75 cm in lengte en vrouwtjes zijn kleiner en variëren van 50 tot 55 cm.

Biotoop

Moerassige, open gebieden en natte delen van laaggelegen graslanden. Nestelt in gras, heide, en duinen. Normaal te vinden op droog terrein, niet nabij water. ’s Winters vooral aan kusten, riviermondingen en ondergelopen land.

Voorkomen

De soort is wijdverspreid en komt in het noorden van Europa, Azië, Canada, Alaska en het midden-westen van de Verenigde Staten algemeen voor. In Nederland is het een zeldzame broedvogel.

Voedsel

Plantaardig en dierlijk voedsel, deze worden al grondelend uit de modderbodem gevist.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Anseriformes (Eendvogels)
Familie: Anatidae (Zwanen,ganzen en eenden)
Soort: Anas acuta

Onderwerpen #Ánade Rabudo #anas #Anas acuta #Anatidae #Ànec cuallarg #Anseriformes #Bizquyruq ördək #Canard pilet #Codone #Dolgorepa raca #Dolgorepa_raca #eendachtigen #eenden #Eendvogel #eendvogels #ganzen #Grafönd #jęRożeniec #jouhisorsa #Kılkuyruk #Meeuwen #Nederland #Northern Pintail #Nyílfarkú réce #Ostralka stihlá #Patka Lastarka #Pijlstaart #Pylksturt #Pylsterteend #Rață sulițar #Rosa bishtgjele #Smailiauodegė antis #Soopart e. pahlsaba-part #Spidsand #Spießente #Stjärtand #Stjertand #Zeeland #Zwanen #ΕΨαλίδα (του Βορά) #Качка-шылахвостка #Патка ластовичарка #Шилоопашата патица #Шилохвость #Նետապոչ բադ #ברווז חד זנב #بلبول #კუდსადგისა იხვი #አጅራተ ረዥም ዳክዬ #オナガガモ #针尾鸭