Middelste zaagbek

Kenmerken

De Middelste Zaagbek wordt ongeveer 55 cm groot. De man is voorzien van een oranje lange gekartelde snavel, een zwarte kop welke in de zon groen op kleurt, en rode ogen. Hij heeft een witte nekband, een witte borst met zwart en bruine vlekken, en zwarte schoudervlekken met witte delen. De flanken zijn grijs gestreept. De vleugels zwartwit gestreept. Het vrouwtje is bruiner van kleur, heeft een zwarte ring rond het oog, en witte wangen. De kop is bruin. Het verschil met de grote zaagbek is dat de middelste zaagbek een piekerige kuif heeft.

Biotoop

In het broedseizoen is de vogel veel te vinden op zoet en zoutwater nabij kale en beboste streken. Broeden doet hij op het droge.

Voorkomen

De Middelste Zaagbek is te vinden Scandinavië, maar wordt tijdens de trekperiode ook in midden Europa gezien. Hier is hij echter een zeldzame vogel.

Voedsel

Deze Zaagbek speurt boven water naar een prooi en duikt hierna om hem te grijpen, op een diepte tot ca. 3.5 meter. Hij leeft voornamelijk van vis.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Anseriformes (Eendvogels)
Familie: Anatidae (Eendachtigen)
Geslacht: Mergus
Soort: Mergus serrator

Onderwerpen #Anatidae #Anseriformes #AOrta pazdimdik #Bec de serra mitjà #Bûnte Seachbek #Csrednji ronac #Eendachtige #eendachtigen #eenden #Eendvogel #eendvogels #Ferestraş moțat #Harle huppé #Mali ronac #Merganso-de-poupa #Mergus #Mergus serrator #Middelste Zaagbek #Mittelsäger #Morcák prostredni #Nederland #Noord Holland #Örvös bukó #Red-breasted Merganser #Rohukoskel #Serreta Mediana #Siland #Småskrake #Smergo minore #Srednji žagar #Szlachar #Tarakdiş #Toppet Skallesluger #Toppönd #tukkakoskelo #Vidutinis dančiasnapis #Zhytësi i mesëm me callme #Θαλασσοπρίστης #Даўганосы савук #Длинноносый крохаль #Довгоносий (Середній) крохаль #Крех середній #Середній крохаль #Среден нирец #Среден северен нуркач #Սղոցակտուց բադ #מרגון בינוני #بلقشة حمراء الصدر #გრძელნისკარტა ბატასინა #ウミアイサ #红胸秋沙鸭