Zwartkop

Kenmerken

De Zwartkop is familie van de grasmussen. Hij wordt ca. 14 cm groot. Het mannetje heeft een zwart petje op, het vrouwtje een bruin petje. Hij is aan de bovenzijde grijs, waarbij de vleugels wat donkerder zijn. De buikzijde is lichter van kleur.

Biotoop

De Zwartkop komt voor in tuinen, parken en loofbossen.

Voorkomen

Zomergast en  broedvogel. Zwartkoppen komen tijdens het broedseizoen in vrijwel heel Europa, West-Azië en Noordwest-Afrika voor.

Voedsel

Insecten, spinnen en bessen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Sylviidae (Zangers van de Oude Wereld)
Geslacht: Sylvia
Soort: Sylvia atricapilla

Ondersoorten

S.a. gularis: Kaapverdië en de Azoren.
S.a. heineken: het westelijk en zuidelijk Iberisch schiereiland, Madeira, de Canarische Eilanden en noordwestelijk Afrika.
S.a. pauluccii: van oostelijk Spanje tot centraal en zuidelijk Italië, het noordelijke deel van Centraal-Afrika.
S.a. atricapilla: van westelijk Europa tot zuidwestelijk Siberië en noordelijk Kazachstan.
S.a. dammholzi: van oostelijk Turkije tot noordelijk Iran.

Onderwerpen #Barátposzáta #Bilbilthi kokëzi #Blackcap #Capinera #crnoglava grmuša #Črnoglavka #Crnokapa Grmuša lietuvių #Curruca Capirotada #Eurasian Blackcap #Fauvette à tête noire #Hettusöngvari #Juodagalvė devynbalsė #Kapturka #Kara başlı ötleğen #Maashorst #Mönchsgrasmücke #Munk #mustapääkerttu #Mustpea-põõsalind #Nederland #Nettelkrûper #Passeriformes #Penice cernohlavá #Silvie cu cap negru #Svarthätta #Swartkroonsanger #sylvia #sylviidae #Tallarol de casquet #Toutinegra-de-barrete-preto #zangvogel #Zangvogels #Zwartkop #Μαυροσκούφης беларуская #Голямо черноглаво коприварче #Кропив янка чорноголова #Леска-чорнагалоўка #Црноглаво коприварче #Черноголовая славка #Սևագլուխ շահրիկ #סבכי שחור כיפה #أبو قلنسوة #ズグロムシクイ #黑顶林莺