Toendra rietgans

Kenmerken

De Toendrarietgans wordt vaak verward met de Taigarietgans, en andersom. De Toendrarietgans is een lichtbruine gans, met donkere vleugelpennen. De veren zijn licht van kleur gerand. In verhouding tot de Taiga heeft hij een rondere kop, een korte nek en lichaam, en een grijns op zijn bek. De snavel is zwart met een oranje band.

Biotoop

De Toendrarietgans is een wintergast, welke hier foerageert op de graslanden en akkers. Bij strenge winters in hun broed gebied kunnen de aantallen in Nederland op lopen 200.000 stuks. Broed in het noorden in naald- en berkenbossen, en op hoge steen vlaktes, meestal nabij water.

Voorkomen

Deze gans komt uit de noordelijke gebieden, en trekt in zuidwestelijke richting weg.

Voedsel

Graast in de winter op graslanden en in de zomer eet hij de zaden, gras en bloemen van de toendra.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Anseriformes (Eendvogels)
Familie: Anatidae (Eenden, ganzen en zwanen)
Geslacht: Anser (Grijze ganzen)
Soort: Anser serrirostris

Onderwerpen #Anatidae #Ánsar Campestre sp serrirostris #anser #Anseriformes #eendachtigen #eenden #eendvogels #gans #Ganso-campestre język #ganzen #Gęś tundrowa #grijze gans #grijze ganzen #Oca granaiola della tundra #Oie des moissons de la toundra #Toendrarietgans #Toendrawink #Tundra Bean Goose #Tundrasaatgans #Tundrasädgås #Tundrasædgås #Vetési lúd (ssp. serrirostris) #Želmeninė žąsis #zwaan #Zwanen #Восточный тундровый гусь #Посевна гъска #ヒシクイ #短嘴豆雁