Kuifmees

Kenmerken

De Kuifmees wordt ongeveer elf centimeter groot, even groot als de Pimpelmees. Ze hebben een opvallende kuif die fijn zwart-wit getekend is en een zwart-witte tekening op het gezicht. De kuif kan plat over de kruin gelegd worden. Hij heeft een bruingroene rug, beige flanken en borst, een zwarte baard. Leeft in kleine groepjes

Biotoop

De Kuifmees komt voornamelijk in naaldbossen voor, maar ook heel soms in gemengde bossen.

Voorkomen

Standvogel en broedvogel in Nederland. Hij komt voor in een groot gedeelte van Europa, Verenigd Koningrijk en IJsland.

Voedsel

Insecten en andere ongewervelde, en zaden van de den.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Paridae (Echte mezen)
Geslacht: Lophophanes
Soort: Lophophanes cristatus

Ondersoorten

L.c. scoticus: het noordelijke deel van Centraal-Schotland.
L.c. abadiei: westelijk Frankrijk.
L.c. weigoldi: het westelijk en zuidelijk Iberisch Schiereiland.
L.c. cristatus: van noordelijk en oostelijk Europa tot de Karpaten.
L.c. baschkirikus: het zuidwestelijke en centrale Oeralgebergte.
L.c. mitratus: van centraal Europa tot noordoostelijk Spanje, de Alpen en de noordelijke Balkan.
L.c. bureschi: van Albanië tot Bulgarije en Griekenland.

Onderwerpen #Búbos cinege #Chapim-de-poupa eesti #Cincia dal ciuffo #Čopasta sinica #Crested Tit #ćubasta sjenica #European Crested Tit #Haubenmeise #Herrerillo Capuchino #Kuifmees #Kukmasta sjenica #Kuoduotoji zylė Македонски #Lophophanes #Lophophanes cristatus #Maashorst #Mallerenga emplomallada #Mésange huppée #mezen #Nederland #Paridae #Passeriformes #Pițigoi moțat #Sikora czubatka #Sykora parukárka #Tepeli baştankara hrvatski #Tofsmes #Topmejse #Toppmeis #Toppmeisa #töyhtötiainen #Trishtili me çafkë #Tûfmies #tutt-tihane #zangvogel #Zangvogels #Λοφιοπαπαδίτσα #Качулат синигер #Ќубеста (Цуцулеста) сипка #Хохлатая синица #Чубатая сініца #カンムリガラ #凤头山雀