Klapekster

Kenmerken

Deze vogel is lid van de familie van de klauwieren. Hij wordt ca. 24 cm groot. De kleuren bestaan uit een witte onderzijde, witte wang, zwarte oogstreep en grijs bovenlichaam. De vleugel einden zijn zwart met witte bestreping. De snavel en poten zijn zwart.

Biotoop

De Klapekster broedt op de heidevelden, hoogveen en andere open gebieden waar her en der een boom of struik staat.

Voorkomen

De Klapekster is in Nederland een schaarse vogel, en wordt tijdens de trek vanaf midden oktober op diverse locale plaatsen gezien. Dit is veelal in gebieden met heide zoals omschreven bij biotoop. Verder is hij wijdverspreid van centraal tot noord Europa tot in noordwestelijk Siberië en China.

Voedsel

Hij eet grote insecten zoals hommels. Ook eet hij kleine vogels, hagedissen en muizen. Deze worden vaak gespietst op doorns en prikkeldraad zoals klauwieren ook te werk gaan.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Laniidae (Klauwieren)
Geslacht: Lanius
Soort: Lanius excubitor

Ondersoorten

L.e. excubitor: noordelijk, centraal en oostelijk Europa en noordwestelijk Siberië.
L.e. homeyeri: zuidoostelijk Europa en zuidwestelijk Siberië.
L.e. bianchii: Sachalin en de Koerilen.
L.e. mollis: het zuidelijke deel van Centraal-Rusland en noordwestelijk Mongolië.
L.e. funereus: oostelijk Kazachstan, Kirgizië en noordwestelijk China.
L.e. sibiricus: centraal en oostelijk Siberië, noordelijk Mongolië en zuidoostelijk Rusland.
L.e. borealis: Alaska en Canada.

Onderwerpen #Alcaudón Norteño #Averla maggiore #Botxí #Büyük örümcekkuşu #Dzierzba srokosz #Grásvarri #Great Grey Shrike #Hallõgija #isolepinkäinen #Klapekster #klauwieren #laniidae #lanius #Larashi i madh i përhimë #Maashorst #Nagy őrgébics #Nederland #Northern Shrike #Passeriformes #Picanço-grande #Pie-grièche grise #Plėšrioji medšarkė #Raubwürger #Stor Tornskade #Toarnekster #tuhyk sedy #Varfågel #Varsler #Veliki srakoper #veliki svarčak #Veliki svračak #zangvogel #Zangvogels #Διπλοκεφαλάς #Вялікі грычун #Големо пепелаво (Големо) свраче #Серый сорокопут #Сива сврачка #Сорокопуд сірий #Մոխրագույն շամփրուկ #دقناش رمادي كبير صرد رمادي كبير #ትልቁ ግራጫ ሽሻይ #オオモズ #灰伯劳