Kanoet

Kenmerken

De Kanoet is een arctische broedvogel welke over lange afstanden trekt, vanuit Siberië naar Afrika. De wintergasten komen uit Groenland of Canada. De kanoet heeft in zomerkleed een rode onderzijde, en een grijze rug. De snavel is zwart, net zoals zijn poten. De rode onderzijde wordt lichtgrijs in de winterperiode.

Biotoop

Broedend op de Arctische vlakken, foeragerend aan de kust op getijde gebieden.

Voorkomen

Wordt in Nederland vaak in groepen aangetroffen langs de kustlijn bij golfbrekers en pieren. Bij hoogwater foerageren ze in kwelders en moddervlaktes.

Voedsel

De Kanoet leeft van ongewervelde welke hij op het slikken vangt.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Scolopacidae (Strandlopers en snippen)
Geslacht: Calidris
Soort: Calidris canutus

Ondersoorten

C.c. canutus: het noordelijke deel van Centraal-Siberië.
C.c. piersmai: Nieuw-Siberië.
C.c. rogersi: Tsjoekotka (oostelijk Siberië).
C.c. roselaari: Wrangel (noordoostelijk Siberië) en noordwestelijk Alaska.
C.c. rufa: van Zuid-Amerika tot noordelijk Canada.
C.c. islandica: de eilanden nabij noordelijk Canada en noordelijk Groenland.

Onderwerpen #Bécasseau maubèche #Biegus rdzawy #Büyük kumkuşu #calidris #Charadriiformes #Correlimos Gordo #Fugaci mare #Gjelëza e madhe #Islandinis bėgikas #Islandsk Ryle #isosirri #Jespák rezavy #Kanoet #Kanoetstrandloper #Knoet #Knutt #Kustsnäppa #Mients #Nederland #Noord Holland #Piovanello maggiore #Polarsnipe #Rauðbrystingur #Red Knot #Rđasti Žalar #Sarki partfutó #Scolopacidae #Seixoeira #snippen #steltloper #Steltloperachtigen #Strandloper #strandlopers #Suurrüdi e. suurrisla #Territ gros #Veliki prodnik #žalar #Κοκκινοσκαλίδρα #Ісландскі пясочнік #Голям брегобегач #Исландский песочник #Побережник ісландський #חופית להקנית #دريجة النط #ისლანდიური მექვიშია #コオバシギ #红腹滨鹬