klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Grauwe Franjepoot een klein zenuwachtig watervogeltje, wat voorzien is van mooie kleuren. De kop, nek en onderborst zijn donkergrijs, de kin en keel zijn wit. Boven het oog zit een wit streepje. De bovenborst is bruin. De vleugelpartij is zwart/wit/geelbruin gekleurd, de onderzijde is licht met donkere strepen.

Biotoop:

Zoetwater en zoutwater gebieden en polders. Overwintert op zee.

Voorkomen:

Zomergast, erg zeldzaam in Nederland.  In Europa is de Frauwe Franjepoot alleen in het broedseizoen aanwezig. Ze broeden in IJsland, Noorwegen, Estland, Letland en Litouwen, maar ook in noordelijk Canada, noordelijk Alaska en noordelijk Azië.

Voedsel:

Water insecten,  en ongewervelde.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Phalaropodidae (Franjepoten)
Geslacht: Phalaropus
Soort: Phalaropus lobatus

 

Onderwerpen #Apvaliasnapis plaukikas #Charadriiformes #Denizdüdükçünü #Escuraflascons becfí #Falaropo beccosottile #Falaropo Picofino #Falaropo-de-bico-fino #Franjepoten #Grauwe Franjepoot #Lyskonoh Uzkozoby #Nederland #Notătiță #Odinshane #Odinshühnchen #Ozkokljuni liskonožec #Óðinshani #Phalarope à bec étroit #Phalaropodidae #phalaropus #Płatkonóg szydłodzioby #Red-necked Phalarope #Rooihalsfraiingpoot #Skiere Wettergril #Smalnäbbad simsnäppa #steltloper #Steltloperachtigen #Svømmesnipe #Tankokljuna #Tankokljuna liskonoga #Veetallaja #Vékonycsőrű víztaposó #vesipääsky #Zeeland #Ερυθρόλαιμος Φαλαρόποδας #Кругланосы плывунчык #Круглодзьобий плавунець #Круглоносый плавунчик #Плавунець круглодзьобий #Тънкоклюн листоног #Կլորաքիթ լողակտցար #שחיינית צרת-מקור #فلروب أحمر الرقبة #წითელკისერა ტივტივა #アカエリヒレアシシギ #红颈瓣蹼鹬