Kleine karekiet

Kenmerken

De Kleine karekiet is familie van de zangers (Sylviidae). Hij is de qua uiterlijk de verkleining van een grote karekiet, alleen zijn zang is anders. De bovendelen zijn bruin, de vleugels bruin met donkere strepen. De zijkanten en buik zijn beige van kleur. Boven zijn oog zit een opvallende gele streep. Door zijn oog loopt een donkere streep.

Biotoop

Grote en kleine rietgebieden langs moerassen en plassen/meren, maar ook in slootkanten. De kleine karekiet komt veel voor in Nederland.

Voorkomen

Zomergast en broedvogel in Nederland en België. Verder wijdverspreid van Europa tot westelijk Rusland, en Noorwestelijk Afrika.

Voedsel

Insecten en andere ongewervelde, in het najaar ook bessen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Acrocephalidae
Geslacht: Acrocephalus
Soort: Acrocephalus scirpaceus

Ondersoorten

A.s. scirpaceus: van Europa tot westelijk Rusland, Oekraïne en westelijk Turkije, noordwestelijk Afrika.
A.s. fuscus: van Egypte via het Midden-Oosten tot zuidoostelijk Europees Rusland, oostelijk Kazachstan en Iran.
A.s. avicenniae: de Rode Zee-kusten.

Onderwerpen #acrocephalidae #Acrocephalus #Adi qamışcıl #Bilbilthi i kallamave #Boscarla de canyar #Cannaiola #Carricero Común #Cserregő nádiposzáta #Eurasian Reed Warbler #Griekenland 2015 #Hermanrietsanger #Karrekyt #Kleine Karekiet #Mažoji krakšlė #Nederland #Passeriformes #Rákosnik obecny #Rörsångare #Rousserolle effarvatte #Rouxinol-pequeno-dos-caniços #rytikerttunen #Rørsanger #Sazbülbülü #Sefsöngvari #Srpična trstnica #Teichrohrsänger #Tiigi-roolind #Trstenjak Cvrkutić #Trzcinniczek zwyczajny #zangvogel #Zangvogels #Zouweboezem #Καλαμοποταμίδα #Блатно шаварче #Очеретянка ставкова #Тростниковая камышевка #Трскар шевар #Трысняговая чаротаўка #Եղեգնուտի եղեգնաթռչնակ #هازجة القصب أوروبية #ヨーロッパヨシキリ #芦苇莺