Grasmus

Kenmerken

Het mannetje van de grasmus heeft een blauwgrijze kop en nek, bruine rug en rossige randen aan de vleugeldekveren. Hij heeft bruine lange staart met witte rand. Hij heeft een lichte borst met een roze waas er overheen. Grote ca. tussen de 14 en 15 cm.

Biotoop

Open begroeide gebieden met heggen en struiken, en verspreide bosjes zoals duinen, bosranden e.d.

Voorkomen

Zomergast, en broedvogel in Nederland en België.  Verder wijdverspreid van Eurazië tot noordelijk Afrika en Kazachstan.

Voedsel

Voornamelijk insecten maar ook bessen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Sylviidae (Zangers van de Oude Wereld)
Geslacht: Sylvia
Soort: Sylvia communis

Ondersoorten

S.c. communis: van Europa tot noordelijk Turkije en noordelijk Afrika.
S.c. volgensis: zuidoostelijk Europees Rusland, westelijk Siberië en noordelijk Kazachstan.
S.c. icterops: van centraal Turkije tot Turkmenistan en Iran.
S.c. rubicola: de bergen van centraal Azië.

Onderwerpen #Ak gerdanlı ötleğen #Bilbilthi i përhimë #Common Whitethroat #Curruca Zarcera #Dorngrasmücke #Fauvette grisette #Grasmus #Grmuša Pjenica #Hagekrûper #Maashorst #Mezei poszáta #Nederland #obična grmuša #Papa-amoras-comum #Passeriformes #Penice hnedokridlá #pensaskerttu #Pokrzewka cierniówka #Pruunselg-põõsalind #Rjava penica #Rudoji devynbalsė #Silvie de câmp #Sterpazzola #sylvia #sylviidae #Tallareta vulgar #Törnsångare #Tornsanger #Witkeelsanger #zangvogel #Zangvogels #Þyrnisöngvari #Θαμνοτσιροβάκος #Голямо белогушо коприварче #Обично коприварче #Серая славка #Шэрая леска #Մոխրագույն շահրիկ #סבכי קוצים #دخلة بيضاء الزور زريقة فيراني #ノドジロムシクイ #灰白喉林莺