klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken

De Waterfazant is opvallend en onmiskenbaar en is in lengte de grootste in de jacana-familie wanneer zijn staart wordt meegeteld. Hij wordt ca. 39 tot 58cm lang, inclusief de staart welke 25 tot 35cm groot wordt. Dit is de enige jacana soort die een tijdens het broedseizoen een ander verenkleed krijgt. Het broedkleed wordt gekenmerkt door de langwerpige centrale staartveren. Het lijf is chocoladebruin van kleur. Hij heeft een wit gezicht en de achterkant van de kop is zwart met witte strepen die langs de zijdes van de nek lopen richting de borst. De flanken zijn zijdeachtige goudgeel van kleur, welke met een zwarte lijn van het wit worden gescheiden. De vleugels zijn overwegend wit. Tijdens de vlucht tonen de witte vleugels een zwarte rand welke. De bovenzijde van de vleugels zijn lichtbruin en de schouderbladen kunnen groen of paars zijn. Buiten het broedseizoen zijn de bovenzijde van de kop en de rug donkerbruin en is er alleen een spoor van de goudgele nekveren te zien.

Biotoop

De Waterfazant leeft in drassig gebied zoals meren, plassen, waterbekkens, rijstvelden en moerassen met veel begroeiing. Deze jacanas broeden tijdens het regenseizoen op drijvende vegetatie. Ze zijn polyandrous en een pop kan tot 10x een nest eieren leggen in een enkel seizoen die worden opgevoed door verschillende mannen. Wanneer een ei word verwijderd de predatoren in de fase van een of twee eieren, wordt het nest afgebroken en wordt er een nieuwe worden gebouwd, maar een roof van het 3de of 4de ei resulteerdt niet in vervanging. Zodra het nest van vier eieren is gelegd, begint het mannetje te broeden en gaat het vrouwtje weg om een ​​nieuw mannetje te zoeken. Mannetjes kunnen eieren verplaatsen of slepen door ze tussen de snavel en borst of tussen de vleugels en het lichaam te houden. Ze kunnen ook de eieren over water en op nabijgelegen vegetatieplatforms duwen wanneer ze worden verstoord.

Voorkomen

Deze soort komt voor in de moerassen van India, Zuidoost-Azië en de Filipijnen. In de winter wordt de vogel ook aangetroffen op Sumatra en Java, Bali en bovendien in Oman en Jemen.

Voedsel

Ze leven van waterplanten en waterdieren zoals visjes, amfibieeen en ongewervelden.

Wetenschappelijk

Waterfazant,Pheasant-tailed jacana,Hydrophasianus chirurgus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Charadriiformes
Familie: Jacanidae
Geslacht: Hydrophasianus
Soort: Hydrophasianus chirurgus

Onderwerpen #Długoszpon chiński #Fácánfarkú levéljáró #Fasanbladhøne #Fasanjacana #Fazaninė žakana #Jacana à longue queue #Jacana codalunga #Jacana Colilarga #Jacana cua de faisà #Jaçanã-rabo-de-faisão #ostnák bažantí #pahlsaba-lootoselind #Pheasant-tailed Jacana #pitkäpyrstöjassana #Sri Lanka 2018 #ūdensfazāniņš #Uzun kuyruklu jakana #Wasserfasan #Waterfazant #Фазанохвостая якана #يقنة تدرجية الذيل #นกอีแจว #レンカク #水雉