klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken

Dit is een grote piepersoort met 15cm in grootte. Hij is voornamelijk grijsbruin gestreept aan de bovenzijde en witgeelachtig op de onderzijde met borststrepen. Hij heeft lange poten, een lange staart en een lange donkere snavel. Man en pop zijn qua uiterlijk gelijk aan elkaar. Zomer- en winterkleed zijn tevens ook aan elkaar gelijk.

Biotoop

De Oriëntale pieper is een wijdverspreide soort van open biotopen, vooral kort grasland en gecultiveerd land met open kale grond plekken. Hij loopt snel over de grond en vliegt niet ver door als hij wordt verstoord.

Voorkomen

Het is een algemene (niet-migrerende) broedvogel in Zuid-Azië ten oosten van de Filipijnen.

Voedsel

Hij foerageert voornamelijk op kleine insecten, maar eet ook grotere kevers, kleine slakken, wormen enz. Hij jaagt tijdens het lopen op de grond, en kan insecten zoals muggen of termieten in de lucht achtervolgen en vangen in de vlucht.

Wetenschappelijk

Oriëntaalse pieper,Paddyfield pipit,Anthus rufulus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Motacillidae
Geslacht: Anthus
Soort: Anthus rufulus

Ondersoorten

A.r. rufulus: van India en Sri Lanka tot zuidelijk China en Indochina.
A.r. malayensis: Malakka, zuidelijk Indochina, Sumatra, Java en Borneo.
A.r. lugubris: de Filipijnen.
A.r. albidus: Celebes, Bali en de westelijke Kleine Soenda-eilanden.
A.r. medius: de oostelijke Kleine Soenda-eilanden.

Onderwerpen #Oriëntaalse pieper #Paddyfield pipit #Sri Lanka 2018