klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken

De Negenkleurige Pitta is een kleine vogel welke meestal wordt gezien op de bodem van bossen of onder dicht struikgewas, foeragerend op insecten in bladafval. Hij wordt ca. 15 tot 20cm groot. Hij heeft lange, sterke poten, een zeer korte staart en stevige snavel. De Negenkleurige Pitta heeft een zwart met geel gekleurde kroonstreep, een dikke zwarte oogstreep en witte keel en nek. De bovenzijde is groen, met een blauwe staart, de onderzijde is geelbruin, met felrood op de onderbuik en vleugels. Hij wordt vaker gehoord dan gezien en heeft een kenmerkend luid twee-tonig fluitje wheeet-tieu of wieet-pyou.

Biotoop

Ondanks dat hij zeer kleurrijk is, is hij schuw en leeft hij verborgen in het kreupelhout waar hij op insecten op de bosbodem jaagt.

Voorkomen

Negenkleurige Pittas broeden voornamelijk in de uitlopers van de Himalaya van de heuvels van Margalla in het noorden van Pakistan in het westen tot ten minste in Nepal en mogelijk tot Sikkim in het oosten. Ze broeden ook in de heuvels van Midden-India en in de West-Ghats ten zuiden van Karnataka. Ze migreren naar alle delen van het schiereiland India en Sri Lanka in de winter. Ze zijn zeldzaam in de drogere regio's van India.

Voedsel

Ze foerageren op insecten en andere kleine ongewervelde dieren die ze meestal uit de grond of bladafval halen.

Wetenschappelijk

Negenkleurige pitta,Indian Pitta,Pitta brachyura
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Pittidae
Geslacht: Pitta
Soort: Pitta brachyura

Onderwerpen #Barnasapkás pitta #Bengalenpitta #Bengalinė pita #bengalinpitta #Brève du Bengale #Indian Pitta #Indiapitta #Indisk Pitta #koidupita #Kurtaczek bengalski #Negenkleurige Pitta #Pita de l'Índia #pita devítibarvá #Pita India #Pita-da-índia #Pitta indiana #Sri Lanka 2018 #Синекрылая питта #インドヤイロチョウ #蓝翅八色鸫