klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken

De Grijze Prinia wordt ca. 13 tot 14cm groot, hebben korte afgeronde vleugels en een langwerpige, gegradueerde crèmestaart met zwarte vlekken aan de onderzijde. De staart wordt meestal rechtop gehouden en de sterke poten worden gebruikt om rond te klauteren en op de grond te springen. Ze hebben een korte zwarte snavel. De kroon is grijs en de onderzijde is roestbruin in de meeste veren. In het verenkleed zijn volwassenen van de noordelijke poplaties aan de bovenzijde asgrijs, met een zwarte kroon en wang zonder supercilium en koperachtige bruine vleugels.

Biotoop

Deze zangvogel wordt aangetroffen in droog open grasland, open bos, struikgewas en in tuinen in veel steden. De noordelijke grenzen van de soort liggen langs de uitlopers van de Himalaya die zich uitstrekken tot het bovenste Indus riviersysteem.

Voorkomen

Deze priniasoort is een algemene broedvogel in het Indiase subcontinent, variërend in het grootste deel van India, Nepal, Bangladesh, Bhutan, Sri Lanka en West-Myanmar.

Voedsel

Het zijn insecteneters.

Wetenschappelijk

Grijze prinia,Ashy Prinia,Prinia socialis
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Cisticolidae
Geslacht: Prinia
Soort: Prinia socialis

Ondersoorten

P.s. stewarti: noordoostelijk Pakistan, westelijk en noordelijk India en Nepal.
P.s. inglisi: noordoostelijk India, Bhutan en Bangladesh.
P.s. socialis: zuidelijk India.
P.s. brevicauda: Sri Lanka.

Onderwerpen #Ashy Prinia #Askeprinia #Askprinia #Fuinha-cinzenta #Grijze Prinia #Prinia cendrée #Prinia cenerina #Prinia Cenicienta #Prínia d'antifaç #Prinia indyjska #prinie okrovobřichá #Rostbauchprinie #Rusvapilvė prinija #sinipriinia #Sri Lanka 2018 #Рыжебрюхая приния #シロハラハウチワドリ #灰山鹪莺