klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken

De Bruine klauwier wordt ca. 20cm groot. Hij is overwegend bruin aan de bovenzijde en hij heeft een afgeronde staart. Deze soort heeft een zwarte zware oogstreep rond en daarboven een lichte wenkbrauwstreep. De buik en borst zijn cremekleurig, de flanken meer roodbruin. Het vrouwtje is valer gekleurd en heeft een op visschubben gelijkend verenkleed op de borst en het masker is donkerbruin in plaats van zwart.

Biotoop

Net als de meeste andere klauwieren, heeft hij een onderscheidend zwart 'bandietenmasker' door het oog en wordt hij voornamelijk gevonden in open gebieden met verspreid struiken. Vaak zit hij op de top van een doornstruik te loeren naar prooi.

Voorkomen

Dit is een algemene broedvogel in Azië. Sommige populaties migreren na het broedseizoen richting het zuiden.

Voedsel

De Bruine klauwier leeft van insecten.

Wetenschappelijk

Bruine klauwier,Brown Shrike,Lanius cristatus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Laniidae
Geslacht: Lanius
Soort: Lanius cristatus

Ondersoorten

L.c. cristatus: centraal en oostelijk Siberië en noordelijk Mongolië.
L.c. confusus: oostelijk Mongolië, zuidoostelijk Rusland en noordoostelijk China.
L.c. lucionensis: oostelijk China, Korea en zuidelijk Japan.
L.c. superciliosus: Sachalin en noordelijk en centraal Japan.

Onderwerpen #Alcaudón Pardo #Averla bruna #Barna gébics #Braunwürger #Brown Shrike #Bruine Klauwier #Brun Tornskade #Brun törnskata #Brúnsvarri #Brunvarsler #Cueta blanca #Dzierzba brązowa #Kahverengi örümcekkuşu #Picanço-castanho #Picanzo castaño #Pie-grièche brune #pruunõgija #Rudoji medšarkė #Sibīrijas čakste #Sibirski srakoper #siperianlepinkäinen #Sri Lanka 2018 #ťuhýk hnědý #Сибирский жулан #นกอีเสือสีน้ำตาล #アカモズ #红尾伯劳