klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken

Pauwen zijn grote vogels met een lengte van snavel tot staart van 100 tot 115cm en aan het einde van een volgroeide staart zo veel als 195 tot 225 cm. De vrouwtjes, of hennen, zijn kleiner met een lengte van ongeveer 95cm. Het mannetje is metallic blauw op de kruin, de veren van de kop zijn kort en gekruld. De waaiervormige top op het hoofd is gemaakt van veren met blote zwarte schachten en getipt met blauwgroene banden. Een witte streep boven het oog en een halvemaanvormige witte vlek onder het oog worden gevormd door een witte washuid. De zijkanten van de kop hebben iriserend groenblauwe veren. De rug heeft geschubde bronsgroene veren met zwarte en koperen tekeningen. De staart is donkerbruin en de waaier bestaat uit langwerpig bovenste staartveren (meer dan 200 veren, de eigenlijke staart heeft slechts 20 veren) en bijna al deze veren eindigen met een uitgebreid getekend oog. Een paar van de buitenste veren missen dit oog en eindigen in een halvemaanvormige zwarte punt. Deze lange veren worden opgeheven tot een waaier en trillen tijdens de display richting het vrouwtje. Ondanks de lengte en de grootte van deze normaal verborgen veren, zijn pauwen nog steeds in staat om te vliegen. De vrouwtjes hebben deze staart niet en heeft een groenachtige lagere nek en valer bruin verenkleed.

Biotoop

Hij wordt aangetroffen in vochtige en droge loofbossen, maar kan zich aanpassen aan het leven in gecultiveerde gebieden en rond menselijke biotopen en wordt meestal aangetroffen daar waar water beschikbaar is.

Voorkomen

De Blauwe pauw is een broedvogel op het Indiase subcontinent en is te vinden in de drogere laagland gebieden van Sri Lanka. In het Indiase subcontinent wordt hij voornamelijk gevonden onder een hoogte van 1800 meter en in zeldzame gevallen wordt hij gezien op ongeveer 2000 meter.

Voedsel

De Blauwe pauw leeft voornamelijk op de grond in open bos of op agrarisch landbouwgebied waar ze foerageren naar bessen, granen maar ook prooien als slangen, hagedissen en kleine knaagdieren. Door hun luide roep zijn ze makkelijk te traceren en in bosgebieden wijst dit vaak op de aanwezigheid van een roofdier zoals een tijger. Ze foerageren op de grond in kleine groepjes en proberen meestal te voet te ontsnappen via het kreupelhout (ze vermijden te vliegen). Ze rusten hoog in de bomen.

Wetenschappelijk

Blauwe pauw,Indian Peafowl,Blue peafowl,Pavo cristatus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Galliformes
Familie: Phasianidae
Geslacht: Pavo
Soort: Pavo cristatus

Onderwerpen #Blauwe Pauw #Indiai páva #Indian Peafowl #Indiapåfugl #Makpou #Påfågel #Påfugl #Paó #Paon bleu #Paprastasis povas #Pau #Pav #páv korunkatý #Pavão #Pavo-real Común #Pavone indiano #Paw indyjski #Pfau #riikinkukko #sini-paabulind #Sri Lanka 2018 #Индийский павлин #Паун #インドクジャク #蓝孔雀