klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken

Steller's zeearend is de grootste vogel in het geslacht Haliaeetus en is een van de grootste roofvogels in het algemeen. Hij kan in groote variëren van 85 tot 105 cm met mannetjes gemiddeld ongeveer 89 cm in grootte, terwijl vrouwtjes gemiddeld ongeveer 100 cm worden. Dit is gemiddeld iets kleiner dan de Harpijarend. De spanwijdte loopt uiteen van 1,95 tot 2,5 mtr. Opvallend is de enorme gele snavel. Een volwassen vogel heeft donkerbruin tot zwart verenkleed, met witte schoudervlekken, witte stuit en staart, gele poten en enorme gele klauwen. Juveniele vogels hebben meer bruin en zijn minder fraai afgetekend in het verendkleed.

Biotoop

De nesten worden gebouwd op grote rotsachtige pieken of in de toppen van grote bomen aan de kust en langs grote rivieren met volwassen bomen. Biotoop met grote Erman's berken (Betula ermanii) en ooibossen van Lariksen, Elzen, Wilgen en Populieren hebben de voorkeur. Sommige arende (vooral degenen die in zeekust nestelen) migreren niet. De timing, de duur en de mate van migratie hangt af van de ijsomstandigheden en beschikbaarheid van voedsel. Op Kamtsjatka overwinteren deze arenden in bossen en rivierdalen in de buurt van de kust, maar zijn onregelmatig verdeeld over het schiereiland. De meeste overwinterende vogels lijken residentiële volwassenen te zijn. Elke winter drijft er driftijs op de Zee van Okhotsk waar duizenden arenden op mee reizen naar het zuiden. Het driftijs bereikt eind januari Hokkaido. De aantallen van de arenden pieken eind februari in de Straat van Nemuro. Op Hokkaido concentreren arenden zich in kustgebieden en meren nabij de kust, samen met een aanzienlijk aantal zeearenden. De Zeearenden vertrekken tussen eind maart en eind april. Volwassenen vogels vertrekken meestal voor de dageraad. Nemuro in februari is dan ook bij uitstek de mogelijkheid om deze vogels te zien vanaf de diverse bootjes die naar het pakijs varen.

Voorkomen

De Steller's zeearend broedt op het schiereiland Kamtsjatka, het kustgebied rond de zee van Okhotsk, de benedenloop van de rivier de Amoer en op het noorden van Sakhalin en de Shantar-eilanden van Rusland. De meeste vogels overwinteren ten zuiden van hun broedgebied, in de zuidelijke Koerilen, Rusland en Hokkaidō in Japan.

Voedsel

Ze foerageren voornamelijk op vis. Hun favoriete prooi in rivier biotopen zijn zalm en forel.

Wetenschappelijk

Stellers zeearend,Steller's sea eagle,Haliaeetus pelagicus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae
Geslacht: Haliaeetus
Soort: Haliaeetus pelagicus

Onderwerpen #Águia-marinha-gigante #Aquila pescatrice di Steller #Baltapetis jūrinis erelis #Baltplecu ērglis #Beringshavørn #Bielik olbrzymi #Hiid-merikotkas #Japan #Jättehavsörn #Kjempehavørn #kuningasmerikotka #orel východní #Óriásrétisas #Pigarg de Steller #Pigargo Gigante #Pygargue empereur #Riesenseeadler #Steller's Sea Eagle #Stellers Zeearend #Белоплечий орлан #Стелеров морски орел #オオワシ #虎头海雕